Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vastgoedinformatieplatform Athumi - Het Vlaams Datanutsbedrijf

Vastgoedinformatieplatform

Het proces om informatie te verzamelen voor de verkoop van vastgoed is vandaag versnipperd en administratief tijdrovend. Stedenbouwkundige informatie, milieu informatie en andere informatie over het perceel en onroerend goed moeten nu nog vaak manueel worden opgezocht bij de verschillende administraties of in diverse loketten. Het Vastgoedinformatieplatform brengt daar verandering in. Dit generiek gegevensdelingsplatform maakt een eenvoudige uitwisseling van vastgoedinformatie mogelijk.

’Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ is het eerste product van het Vastgoedinformatieplatform waarbij betrouwbare vastgoedinformatie over een perceel snel verzameld wordt. Dit zowel in het kader van een verkoop, langdurige verhuur als een andere vorm van overdracht waarbij we de verwerver (potentiële koper) zo goed mogelijk informeren over het perceel en de gebouw(en). De aanvrager verkrijgt de ’Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ via één eenvoudig kanaal. Het platform verzamelt data uit centrale bronnen waarna de bevoegde gemeente het dossier verder verrijkt met gevalideerde lokale data. De aanvrager ontvangt het resultaat via het Vlaamse webportaal, als PDF of in een eigen toepassing.

In oktober 2022 ging het Vastgoedinformatieplatform van start voor notarissen en vastgoedmakelaars. Ondertussen behandelen steeds meer steden en gemeenten aanvragen via het nieuwe systeem. Eens het decreet in werking is (begin 2024) zullen alle aanvragen ’Vastgoedinlichtingen voor overdracht’ in Vlaanderen via het platform verlopen. Vanaf dan zullen ook burgers en andere aanvragers terecht kunnen op het platform.

Het Vastgoedinformatieplatform is een initiatief van de gemeenten, in samenwerking met VVSG, de vastgoedsector (CIB en Fednot ) en de Vlaamse Regering. athumi(opent in nieuw venster) staat in voor de ontwikkeling van het platform en het operationeel beheer.

Ontdek wat het informatieplatform voor u betekent(opent in nieuw venster), waar u uw aanvraag momenteel per gemeente kan doen, welke gemeenten reeds gebruik maken van het platform en hoe u kan aanmelden.

Nieuws

Meer informatie