Gedaan met laden. U bevindt zich op: Masterclass Leiderschap™ editie II : organisatie in verandering Informatie voor topkader

Masterclass Leiderschap™ editie II : organisatie in verandering

Staat u als leidend ambtenaar met uw entiteit aan de vooravond van een ingrijpende verandering? Of zit u hier middenin? Dan kunt u deelnemen aan dit ontwikkeltraject voor top- en middenkader van de Vlaamse overheid, waarin het thema ‘organisatie in verandering’ centraal staat.

Voor wie?

 • U bent leidend ambtenaar binnen de Vlaamse overheid en uw entiteit staat voor of bevindt zich midden in een strategische verandering. Denk hierbij aan organisatie- en veranderkundige interventies zoals een fusie, in- of uitkanteling, inkrimping of oprichting zoals onder andere opgenomen in het Vlaams Regeerakkoord.
 • Als de veranderopgave zich ertoe leent, neemt u bij voorkeur deel met het volledige directieteam.

Wat?

Het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) organiseert samen met Sioo(opent in nieuw venster) de Masterclass Leiderschap™: organisatie in verandering. Tijdens dit traject staat een strategische verandering binnen uw entiteit centraal, en werkt u aan uw organisatie- en veranderkundige kennis.

Als leidend ambtenaar neemt u vanuit alle maatschappelijke complexiteit of vanuit de Vlaamse Regering en uw kabinet de beslissing tot een bepaalde verandering. Het middenkader heeft de verantwoordelijkheid die verandering van de grond te krijgen.

Omdat de connectie tussen top- en middenkader een dusdanig effect heeft op de slaagkans van de verandering, wordt er in dit ontwikkelinitiatief op het niveau van de entiteit gewerkt. Samen met uw volledige directieteam verstevigt u uw leiderschap en de onderlinge samenwerking die nodig is om samen met uw directieteam nog meer te bereiken.

Wanneer?

 • Op vrijdag 15 december 2023 gaat de kick-off door.
 • Alle andere initiatieven vinden plaats tussen januari en juni 2024.
 • Op donderdag 18 en vrijdag 19 januari 2024 vindt de residentiële tweedaagse plaats.

Goed om te weten:

 • In dit traject streeft AgO naar een genderevenwicht bij de deelnemers.
 • Wanneer er te veel inschrijvingen zijn, zal AgO voorrang geven aan entiteiten die vanuit het Vlaams Regeerakkoord gevat worden door een fusie, in- of uitkanteling, oprichting of inkrimping.
 • U kan zich niet meer aanmelden voor deze Masterclass.
 • Het intakegesprek met u als leidend ambtenaar vindt in onderling overleg plaats in oktober 2023.
 • Dit initiatief is een vervolg op de masterclass netwerkleiderschap. U hoeft die masterclass niet gevolgd te hebben om deel te nemen aan deze nieuwe masterclass.

Programma

2023 Masterclass_Leiderschap_schema

De Masterclass Leiderschap™ bestaat uit een combinatie van verschillende leervormen. Een leerbegeleider zorgt voor de verbinding tussen de leervormen in het programma.

Zo ziet het programma eruit:

Groepsmomenten

 • Het traject omvat fysieke werkdagen, bestaande uit een kick-off, een tweedaagse met overnachting en vier thematische werkdagen die gespreid zijn in de tijd. Naast de docenten is de leerbegeleider steeds aanwezig op deze bijeenkomsten.
 • Deze werkdagen worden afgewisseld met fysieke intervisies in kleine groepjes, begeleid door ervaren intervisiebegeleiders. Hier ligt de nadruk op het toepassen van en doorvertalen naar de eigen werkpraktijk van de opgedane theoretische kennis.

Individuele ontwikkeling

 • Naast de groepsmomenten is er ook aandacht voor individueel leren en ontwikkelen. Gedurende het programma wordt u uitgedaagd om uw eigen ontwikkeling te documenteren. U betrekt daarbij de andere deelnemers. Het reflectietraject vormt daarmee een integraal en wezenlijk onderdeel van het ontwikkelinitiatief.

Kostprijs

Kostprijs : 3.100 euro per persoon (inclusief BTW, exclusief overnachting en ontbijt in hotel voor tweedaagse).

Hoe deelnemen?

Volg de onderstaande stappen om deel te nemen aan de tweede editie van de Masterclass Leiderschap™.

 • Stap 1

  U formuleert een uitdagende, strategische verandering voor uzelf en op het niveau van uw entiteit (de zogenaamde veranderopgave of het verandervraagstuk).

  U voelt daarnaast energie om hiermee aan de slag te gaan. Als u deelneemt, verbindt u zich ertoe om deel te nemen aan het volledige traject.

 • Stap 2

  Naargelang de verandering waar uw entiteit voor staat, neemt u als leidend ambtenaar deel aan de masterclass met:

  • bij voorkeur het volledige directieteam
  • de leden uit het directieteam die geïmpacteerd zijn door de verandering.

  Heeft u bij het maken van deze beslissing graag ondersteuning? Neem contact op via leiderschap@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

 • Stap 3
  1. Geef uw gegevens door via het aanmeldingsformulier(opent in nieuw venster).
   Let wel: enkel aanmelden betekent niet dat u ingeschreven bent.
   De aanmeldingen lopen af eind september 2023.
  2. Nadat alle aanmeldingen zijn verwerkt, ontvangt u een vraag van leiderschap@vlaanderen.be om u in te schrijven. Een kort antwoord volstaat dan om uw inschrijving te bevestigen.
 • Stap 4

  Na uw inschrijving neemt u als leidend ambtenaar deel aan een intakegesprek met Sioo en AgO. In dit gesprek peilen we naar uw verandervraagstuk en uw motivatie om in te stappen in de Masterclass Leiderschap™ editie 2.
  Het intakegesprek met u als leidend ambtenaar vindt in onderling overleg plaats in oktober 2023.

Meer lezen?

Heb je interesse om deel te nemen aan de tweede editie van deze Masterclass Leiderschap™?
Lees dan zeker hoe deelnemers aan de eerste editie de opleiding ervaren hebben:

 • Straffe sprekers doorheen het programma!
 • Wat sterk was in het programma, waren de intervisiesessies die doorheen het traject lopen, de opleiding met het hele team en dit gemixt met een ander directieteam.
 • De begeleiding doorheen het traject door iemand die alles op de voet volgt, is van belang.
 • Er mag wat meer confrontatie in zitten met betrekking tot ons eigen praktijkvoorbeeld (verandervraagstuk) van deelnemers van de andere entiteit.
 • Wat sterk was in het programma: het hele concept om als directieteam hier samen aan te werken om zo vanuit eenzelfde taal verder te kunnen gaan. Het thema van paradoxen tijdens de sessie van Jesse Segers en hoe hier verder in te bewegen mocht van mij zelfs nog uitgebreider.

Lees het interview met Frank Geets en Leo Van Loo die de eerste editie van de Masterclass Leiderschap™ gevolgd hebben. Je blik verruimen en samenwerken is de boodschap!

Lees het interview met Peter Rabaey: “Snelle maatschappelijke veranderingen dwingen de Vlaamse overheid tot wendbaarheid”.