Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en Plattelandsontwikkeling

Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en Plattelandsontwikkeling

Plattelandsontwikkeling is de tweede pijler van het Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB). De Europese Unie heeft een menukaart met maatregelen gemaakt waaruit elke lidstaat of regio de maatregelen kan kiezen en vervolgens invullen op maat.

Tot 2020 werd dit Europees beleid in Vlaanderen uitgewerkt in een Programmeringsdocument voor Plattelandsontwikkeling (PDPO)(opent in nieuw venster). Het zevenjarige programma bestaat uit maatregelen die het beste een meerwaarde kunnen leveren aan de Vlaamse landbouw en het Vlaamse platteland, zoals investeringssteun, vestigingssteun en agromilieumaatregelen.

Het eerste zevenjarige programma (PDPO I) liep in de periode 2000-2006. Het tweede programma (PDPO II) liep van 2007 tot 2013. Het derde Vlaams Programma voor Plattelandsontwikkeling (PDPO III) liep van 2014 tot 2020.

Op 5 december 2022 werd het Vlaams GLB-Strategisch Plan goedgekeurd voor de periode 2023 tot 2027. Voor 2021 en 2022 was er een overgangsperiode.

Op de website van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij vindt u meer info over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid(opent in nieuw venster).