Gedaan met laden. U bevindt zich op: Sortering en ophaling van pmd-afval in bedrijven

Sortering en ophaling van pmd-afval in bedrijven

Ook de bedrijven moeten pmd-afval sorteren en laten ophalen. PMD staat voor lege Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Die selectieve inzameling geldt voor alle bedrijven: productiebedrijven, kantoren, kmo’s, zelfstandigen, multinationals, vakantie- en recreatieparken, …

Pmd-afval sorteren

Het pmd-afval moet apart ingezameld worden volgens de pmd-sorteerregels(opent in nieuw venster).

In de online Sorteerwinkel van Fost Plus vindt u een stappenplan en gratis communicatiemateriaal(opent in nieuw venster) voor een sorteerproject in bedrijven of organisaties.

Ophaling van pmd-afval

Het gesorteerde pmd-afval moet ook apart opgehaald worden. Dat kan op twee manieren.

Gemeentelijke inzamelronde

In veel gemeenten is het mogelijk pmd-afval van bedrijven mee te geven met de gemeentelijke inzamelronde van huishoudelijk afval of de ronde voor bedrijfsafval. Gemeenten zijn echter niet verplicht om afval van bedrijven mee te nemen in hun ophaalronde van huishoudelijke afvalstoffen. En ook niet alle gemeenten organiseren een ronde voor bedrijfsafval. Informeer daarom bij de milieudienst van uw gemeente.

Voor de gemeentelijke inzamelronde moet u de pmd-zakken kopen van de gemeente waarin het afval wordt opgehaald.

De hoeveelheid is beperkt tot 4 pmd-zakken van 60 liter per tweewekelijkse ophaling.

Privé-afvalinzamelaar

Als uw bedrijf geen gebruik kan maken van een gemeentelijke inzamelronde of als de hoeveelheden te groot zijn, dan kunt u het pmd-afval laten ophalen door een afvalinzamelaar. U kunt met die afvalinzamelaar(opent in nieuw venster) dan zelf afspraken maken over:

  • aantal keer dat de ophaler langskomt
  • hoeveelheid afval die u mag meegeven (bij privé-afvalinzamelaars zijn er geen maximumhoeveelheden)
  • welke zakken en/of containers er gebruikt moeten worden voor de ophaling.

De prijs van een inzameling door een afvalinzamelaar hangt af van de afgesproken dienstverlening en voorwaarden. Als de afvalinzamelaar alleen pmd-afval komt ophalen, is een contract niet verplicht.