Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ecodesign-eisen voor verwarmingstoestellen

Ecodesign-eisen voor verwarmingstoestellen

De Europese Ecodesignverordening voor nieuwe stookolie- en gasketels legt eisen op aan toestellen voor centrale verwarming en voor warm water: toestellen met een te lage energie-efficiëntie mogen niet meer in de landen van de EU geproduceerd of verkocht worden.

Minimumvereisten voor verwarmingstoestellen

De gevolgen van ecodesign-eisen op appartementen

Door de strengere minimumvereisten sinds 26 september 2018, zijn er geen of nog weinig B1-ketels (atmosferische ketels) te koop. Een B1-ketel is een centraal met brandstof gestookt toestel dat verbonden moet worden met een rookgasafvoerkanaal dat de rookgassen rechtstreeks afvoert naar de buitenlucht en die de verbrandingslucht rechtstreeks uit de opstellingsruimte haalt.

Die B1-ketels worden nog regelmatig in appartementen gebruikt met gemeenschappelijke schouwen (of shuntschouwen). Een type B1-toestel kan niet altijd aangesloten worden op een schouw die geschikt is voor een condensatieketel. Dat hangt af van het type schouw.

Als er 1 ketel op een gemeenschappelijke schouw vervangen moet worden, wordt aangeraden om:

  • de schouw aan te passen
  • en over te schakelen op een type C-ketel, dus een condensatieketel (of een lagetemperatuurketel die nog aan de eisen voldoet).
  • Er bestaan verschillende oplossingen voor het vervangen van de gemeenschappelijke schouw in appartementsgebouwen. Wat de beste keuze is, is afhankelijk van de bestaande toestand en eventueel de keuze van de vereniging van mede-eigenaars. Ook de kostprijs hangt af van de situatie ter plaatse: de materialen, plaatsingstijd en of een rookgasafvoerkanaal kan hergebruikt worden of niet.

    Meer informatie vindt u in het technisch artikel ‘Ecodesign en de vervanging van cv-ketels’ (tijdschrift Cerga.news)(PDF bestand opent in nieuw venster).

Informatie voor professionelen

Aandachtspunten voor installateurs, technische informatie en wetgeving, zie: Technische informatie over ecodesign-eisen voor verwarmingstoestellen.