Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zwerfvuil en sluikstort

Zwerfvuil en sluikstort

Afval in de openbare ruimte veroorzaakt niet alleen ergernis. Het is ook duur. De opruim van het zwerfvuil kost jaarlijks miljoenen euro’s. In Vlaanderen gaat het over duizenden tonnen afval per jaar.

Zwerfvuil

Zwerfvuil is klein afval dat buitenshuis wordt achtergelaten op een plaats waar dat niet hoort. Dat kan bewust of onbewust zijn. Voorbeelden genoeg: sigarettenpeuken, kauwgom, etensresten, verpakkingen, tickets, blikjes, flesjes, paraplu’s, zakdoekjes, …

De overheid probeert op verschillende manieren het zwerfvuil te verminderen. Bijvoorbeeld door de omgeving goed in te richten. Een aantrekkelijke buurt dwingt respect af. En het helpt natuurlijk als er voldoende vuilnisbakjes staan op de juiste plaatsen en als er regelmatig veegrondes zijn. Maar vaak is dat niet genoeg om zwerfvuil tegen te gaan.

  • Op de website Mooimakers.be(opent in nieuw venster) vindt u onder meer campagne-informatie, opruimmateriaal, promotiemateriaal en lespakketten.
  • Gemeenschapswachten kunnen iemand aanspreken die iets op de grond gooit. Maar ook een straatverantwoordelijke die regelmatig zwerfvuil opruimt, kan voor sociale controle zorgen. Ook boetes zijn natuurlijk mogelijk.
  • Buurtbewoners die mee zorg dragen voor hun buurt, kunnen ondersteuning krijgen. Organiseert u een opruimactie? Houdt u een plek of een traject proper, alleen of met een groep? Voeg uw actie toe op de online actiekaart(opent in nieuw venster). Uw naam verschijnt dan bij de zone die u opruimt. Wie online zo een plek ‘claimt’, krijgt automatisch informatie over mogelijke ondersteuning van de gemeente, stad of intercommunale. Veel gemeenten zorgen voor zakken, handschoenen of grijpstokken of de ophaling van het verzamelde afval.

Sluikstort

Sluikstorters ontwijken bewust de ophaling van huisvuil of bedrijfsafval. Het gaat dan om afvalstoffen die gestort of achtergelaten worden:

  • op plaatsen waar het niet mag
  • op momenten waarop dat niet is toegelaten
  • en/of in de verkeerde bakken of containers.

Sluikstort kunt u melden aan de gemeente of stad waar het probleem zich voordoet. Vaak kan dat met een digitaal meldingsformulier. U vindt dat op de website van de gemeente of van de afval-intercommunale.