Gedaan met laden. U bevindt zich op: Fayatbeurzen: doelstellingen en achtergrond

Fayatbeurzen: doelstellingen en achtergrond

Wil je na je masterdiploma verder studeren aan een buitenlandse topinstelling? En tegelijk Vlaanderen mee op de kaart zetten in het buitenland? Dan is een Fayatbeurs misschien iets voor jou.

Naar een topinstelling met een Fayatbeurs

Hendrik Fayat-beurs. Flanders State of the Art

Een Fayatbeurs ondersteunt talentvolle studenten om een bijkomende master te behalen aan een buitenlandse topinstelling.

  • Studeer aan topinstellingen, wereldwijd
  • Een uitgebreide beurs die een groot deel van je kosten dekt
  • Help mee om Vlaanderen op de wereldkaart te zetten
Groepsfoto van de laureaten met een Fayatbeurs (najaar 2022)
Laureaten Fayatbeurzen najaar 2022

Word ambassadeur voor Vlaanderen

Als je verder studeert met een Fayatbeurs, zet je Vlaanderen mee op de internationale kaart.

Je maakt deel uit van een netwerk Vlaamse studenten die verder studeren aan een buitenlandse topinstelling. Je komt ook in contact met het diplomatieke en bredere netwerk van Vlaanderen in de wereld.

Als student met een Fayatbeurs ben je dan ook een ambassadeur voor Vlaanderen. Je zal samen met Vlaamse diplomaten deelnemen aan netwerkevents, waar je jouw ervaring, kennis en eigen netwerk kunt delen en verrijken.

Anders gezegd: jij zet Vlaanderen op de kaart en Vlaanderen zet jou op de kaart.

Doelstellingen

Met de Fayatbeurzen krijgen talentvolle studenten de kans om verder te studeren aan de beste topinstellingen ter wereld. Die studenten worden tegelijk ambassadeurs die het imago van Vlaanderen als innovatieve topregio nog meer op de kaart helpen zetten. De concrete doelen van het Fayatprogramma zijn:

  • financiële barrières zoveel mogelijk wegnemen, zodat talentvolle studenten kunnen studeren aan buitenlandse topinstellingen;
  • een internationaal netwerk van talentvolle Vlaamse studenten en alumni uitbouwen in verschillende vakgebieden;
  • het imago van Vlaanderen verder versterken in het buitenland.
We maken internationale topinstellingen toegankelijker voor Vlaamse studenten met ambitie en talent, want dat zijn onze toekomstige captains of society. Zij kunnen Vlaanderen meer op de wereldkaart zetten.

Jan Jambon

minister-president van Vlaanderen

Over Hendrik Fayat

Hendrik Fayat (1908-1997) was een Vlaamsgezinde Brusselse socialist, die in 1946 werd verkozen tot volksvertegenwoordiger en zich toelegde op buitenlandse politiek: een thema dat hij niet meer los zou laten. In zijn lange politieke carrière was hij meermaals minister of staatssecretaris van Buitenlandse Handel en adjunct-minister van Buitenlandse Zaken.

Hij blijft tot vandaag gekend en gerespecteerd voor 2 wetten uit 1962 die het evenwicht tussen Nederlandstaligen en Franstaligen in de Belgische diplomatie tot stand brachten. Concreet zorgden die wetten ervoor dat er meer Vlamingen konden doorstoten in de Belgische diplomatie. Die Vlaamse diplomaten hebben dan ook een blijvende stempel gedrukt op de diplomatieke dienst.

Deze studiebeurs geeft talentvolle Vlaamse studenten de kans om hun studie verder te zetten aan de beste universiteiten en kennisinstellingen. Tegelijk helpen die studenten de troeven van Vlaanderen uit te dragen. Zo’n beurs verdient het om te worden genoemd naar een baanbrekende politicus zoals Hendrik Fayat. Het is niet je afkomst die belangrijk is, wel je talent en toekomstplannen.