Gedaan met laden. U bevindt zich op: Granennetwerk Pajottenland

Granennetwerk Pajottenland

Tot 2016 werd in het Pajottenland graan bijna alleen maar geteeld om er veevoeder van te maken en er energie uit te winnen. De ingrediënten van de maalderijen en bierbrouwerijen in de streek kwamen uit het buitenland. Met ‘Granennetwerk Pajottenland’ kwam Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei (RLPZ) tegemoet aan een vraag van de Flietermolen en brouwerij 3 Fonteinen. 

Het doel

Met het project wilde RLPZ de lokale productie, verwerking en verkoop van graan voor menselijke consumptie opstarten die commercieel rendabel is.

Het project

RLPZ bracht enkele landbouwers, molenaars, brouwers en bakkers samen. Uit die groep ontstond het Granennetwerk: boeren die samen met de biologische Flietermolen en brouwerij 3 Fonteinen lokaal biologische tarwe begonnen te produceren. Dankzij die samenwerking zetten andere landbouwers makkelijker de stap om mee te doen.

Aan de deelnemende boeren wordt gevraagd om een jaar niets te telen op de akker(s) waar ze biologische tarwe willen verbouwen. Zo kunnen ze ervaring opdoen in biologisch telen zonder meteen de omschakeling te maken. Tegelijk mogen ze geen kunstmeststoffen en chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken, een absolute voorwaarde voor biologische teelt. Van brouwerij 3 Fonteinen krijgen ze een gegarandeerde basisprijs en een bijkomende vergoeding voor extra kwaliteit of hoeveelheid.

Omdat de Flietermolen en 3 Fonteinen met de uitgestorven tarwe ‘Kleine Rosse van Brabant’ wilden werken, werd genetisch materiaal gehaald uit netwerken in Wallonië, Nederland en Frankrijk en databanken in Zwitserland, Oostenrijk en de Verenigde Staten. De vermeerderingsvelden van boerderij De Groentelaar helpen die tarwe te ontwikkelen. Ook andere boeren uit het netwerk helpen die en andere oude gerst- en tarwevariëteiten te vermeerderen.