Gedaan met laden. U bevindt zich op: Instemming met het Verdrag inzake clustermunitie, opgemaakt in Dublin op 30 mei 2008. Advies SARiV

Instemming met het Verdrag inzake clustermunitie, opgemaakt in Dublin op 30 mei 2008. Advies SARiV

De Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen (SARiV) is verheugd met het resultaat dat met het Verdrag inzake Clustermunitie (CCM) werd bereikt in minder dan 15 maanden sinds de start van het Oslo-proces, namelijk de onmiddellijke en onvoorwaardelijke uitbanning van clustermunitie. Hij formuleert drie punten die een impact kunnen hebben op het succes van het Verdrag. In de eerste plaats is het mogelijk dat door technologische ontwikkelingen staten in de toekomst gelijkaardige “clustermunitie” ontwikkelen die voldoet aan de vereisten vervat in de CCM en dus volgens de definitie in de CCM geen clustermunitie zijn. In de tweede plaats blijft militaire samenwerking mogelijk, zelfs wanneer er clustermunitie gebruikt wordt, zolang de verdragspartij niet "uitdrukkelijk om het gebruik van clustermunitie verzoekt in gevallen waarin de keuze van de te gebruiken munitie uitsluitend bij hem ligt.” Ten slotte merkt de Raad op dat de CCM niet werd ondertekend door de grootste producenten en bezitters van clustermunitie: de VS, Rusland, Israël, China, India en Pakistan. Mogelijks zorgt echter de combinatie van de CCM en Protocol VI bij het VN-Verdrag van 10 oktober 1980 inzake bepaalde conventionele wapens –waarover onderhandelingen gaande zijn – voor een soort virtuele ban van het gebruik van antipersoonsmijnen. De Raad beklemtoont het belang van compatibiliteit tussen het te onderhandelen “Protocol VI” en de CCM. De Raad spoort de Vlaamse Regering ertoe aan ook bij de federale overheid aan te dringen op waakzaamheid hieromtrent. Gezien het raakvlak met de Vlaamse bevoegdheden meent de Raad dat er intern Belgische afspraken moeten worden gemaakt inzake rapportering en vertegenwoordiging.
Publicatiedatum
Maart 2009
Publicatietype
Beleidsadvies
Thema's
Buitenlands beleid
Auteur(s)
Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen
Reeks
SARiV Advies 2009/10
Opmerking

De Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen (SARiV) vormde in de periode 2008-2014 een onafhankelijk adviesorgaan van de Vlaamse Regering. De strategische adviesraden werden per beleidsdomein opgericht in het kader van de herstructurering Beter Bestuurlijk Beleid (kaderdecreet van 18 juli 2003). Het oprichtingsdecreet van 16 mei 2007 maakte de SARiV operationeel. De Raad adviseerde de Vlaamse Regering bij de totstandkoming van haar buitenlands beleid, haar beleid inzake internationaal ondernemen, toerisme en internationale samenwerking. Hij droeg op die wijze bij tot het vormen van de beleidsvisie en de interpretatie van maatschappelijke ontwikkelingen. Hij werkte beleidsgericht zowel reactief (adviezen op vraag van de regering), als proactief en anticiperend (via eigen activiteiten en initiatiefadviezen). In de SARiV zetelden tien leden onafhankelijke leden en tien leden die werden voorgedragen door organisaties uit het maatschappelijk middenveld, telkens voor een mandaatsperiode van vier jaar.