Ancienne Belgique, Brussel - Studieopdracht herbestemming gebouwen Steenstraat

Bouwheer
Fonds Culturele Infrastructuur
Bedrag
€ 194.883,00
Aannemer
Nog niet gekend
Ontwerpers
Ici architectes bvba , Jean-Paul Hermant Architectes bvba
Status
In studiefase

De Ancienne Belgique bevindt zich op een historische plek in het hart van Brussel en is uitgegroeid tot een heuse muziektempel met verschillende concertzalen en een café-restaurant.

De huidige indeling van de gebouwen in de Steenstraat heeft verschillende beperkingen. Een volledige herverdeling en -inrichting van deze gebouwen moeten een betere publiekswerking garanderen en ervoor zorgen dat de gebouwen veel nauwer aansluiten bij de werking van het muziekhuis. Diversiteit, duurzaamheid en toegankelijkheid spelen hierbij een cruciale rol.

Momenteel biedt het restaurant onvoldoende publiekscapaciteit. Een uitbreiding van het restaurant, inclusief een nieuwe professionele keuken, zal daar verandering in brengen. De platte daken van de gebouwen worden omgetoverd tot dakterrassen/-tuinen en een kruidentuin voor de keuken. Te midden van het bruisende stadsleven kunnen de klanten zo ongestoord genieten van de originele vegetarische gerechten, gecreëerd met de duurzame groenten en kruiden uit de kruidentuin.

AB Salon, een multifunctionele ruimte voor concerten, artist talks, lezingen, films, boekvoorstellingen, lessenreeksen, workshops, vergaderingen, ... wordt verplaatst zodat deze dichter bij de concertzalen ligt.
Met als missie een cultureel aanbod voor iedereen te verschaffen, zullen deze activiteiten – zo goed als allemaal – gratis zijn.

Het bestaande café op het gelijkvloers wordt voortaan gebruikt als extra bar voor de grote zaal.

Deze ingrepen gaan gepaard met een verbetering van de toegankelijkheid naar alle ruimtes in dit gebouw, en naar de grote zaal.