Frans Masereelcentrum, Kasterlee - Bouw van een zeefdrukatelier

Bouwheer
Departement Cultuur, Jeugd en Media
Bedrag
€ 1.225.000,00
Aannemer
Vanhout pro nv
Ontwerper
LIST architecture – urbanisme & Hideyuki Nakayama Architecture
Status
Opgeleverd 2019

Het project betreft een uitbreiding van het Frans Masereel Centrum. In het nieuwbouwpaviljoen wordt een publieke tentoonstellingsruimte en een atelierruimte voor grafische drukkunsten, een archiefruimte en een technisch werkhuis voorzien.
De ontwerpopdracht werd via de Open Oproep-procedure gegund aan een samenwerking tussen het Japanse architectenbureau Hideyuki Nakayama Architecture en het Franse architectenbureau LIST. De bouwheer van dit project is Fonds Culturele Infrastructuur, Vlaamse overheid en de coördinatie van de werken gebeurt door Het Facilitair Bedrijf, Vlaamse overheid.

De koepelvorm van Het Frans Masereelcentrum werd het uitgangspunt voor het ontwerp van het nieuwe paviljoen, een machikado. Het is een soort kruispunt waar de verschillende ruimtes en functies elkaar treffen. De kunstenaars kunnen geconcentreerd werken in de studio’s en de bezoekers voelen zich welkom in de tentoonstellingsruimte, ze komen in het midden van de Machikado bij elkaar. Er zijn amper fysieke barrières tussen de tentoonstellingsruimte en werkruimte. Een unieke beleving van de ruimte, vanuit het oogpunt van de kunstenaars maar ook van de bezoeker.

Het paviljoen werd samengesteld uit twee eenvoudige vormen: een glazen cilinder met een kegeldak. Door deze geometrische vorm te snijden zoals een taart, werden de studio’s gemaakt.
De glazen cilinder verbindt de binnenruimte visueel met het prachtige open landschap van de omgeving. Door de natuurlijke omgeving te reflecteren, verdwijnt de glazen cilinder, terwijl de bakstenen muren verschijnen. De technieken blijven zichtbaar op het plafond.
De unieke houten dakconstructie werd een samenspel tussen architectuur en kunst door de toevoeging van kunstenaar Jean Glibert.

De Kempen kreeg er een knap staaltje architectuur bij.

Vanhout Pro
dakconstructie