Gastronomie in Vlaanderen: genieten op wereldniveau
Grenzeloos genieten van lekker eten en drinken: Vlamingen kennen er alles van. Van een warme Brusselse wafel tot een uitgebreid sterrendiner: als echte bourgondiërs vinden we geluk in kleine en grote dingen. Vlaanderen staat bekend om zijn frietjes, garnalen, karaktervolle bieren en verfijnde chocolade. Maar er is nog meer waarmee we wereldwijd harten stelen.
Enkele cijfers
8000 cafés, 77 Michelin-restaurants
In Vlaanderen is gezelligheid nooit ver weg. Met maar liefst 8000 cafés vind je altijd wel een plek om bij te praten tussen pot en pint. Liever verfijnd tafelen? Dan heb je de keuze uit wel 77 restaurants met Michelin-sterren. Een uitzonderlijk aantal voor zo’n kleine oppervlakte.
5de populairste koekje ter wereld
Iedere minuut worden er wereldwijd 17.000 Biscoff-speculooskoekjes van Lotus gegeten. Het Vlaamse bedrijf verovert harten over de grenzen heen: Biscoff is zelfs het 5de populairste koekje ter wereld. Zeker in de Verenigde Staten zijn ze fan van onze speculoos: 80 procent van de Amerikaanse supermarkten heeft de koekjes in de rekken liggen.
Kaas op 408 km hoogte
Wist je dat onze kaas het tot in de ruimte geschopt heeft? Amerikaans astronaute Shannon Walker wilde de kaas van boerderij ’t Groendal in Rumbeke kunnen eten tijdens haar missie in het Internationaal Ruimtestation (ISS). Ruimteagentschap NASA bestelde haar favorieten OG Kristal en Old Farmdale meteen bij de West-Vlaamse kaasmakers.
Bekijk de VRT-video over de West-Vlaamse kaas in het ISS(opent in nieuw venster)
Bier
Onze biercultuur is Unesco-werelderfgoed
Al sinds de middeleeuwen brouwen we met passie en vakmanschap, en dus vind je bij ons duizenden originele bieren. We hebben een gigantische verscheidenheid aan het gouden gerstenat: trappisten- en abdijbier, witbier, blond bier, lambiek, pils, … Niet verwonderlijk dus dat Unesco de Belgische biercultuur als immaterieel werelderfgoed erkende. En de grootste brouwerijketen ter wereld? Die is ook van oorsprong Belgisch: ABInbev heeft zijn hoofdkantoor in Leuven.
Ontdek de bierpareltjes van de Vlaamse kunststeden(opent in nieuw venster)
Beste bierbar ter wereld
De beste bierbar ter wereld vind je … in het Pajottenland. Het Eizeringse café In de Verzekering tegen de Grote Dorst werd meerdere jaren op rij bekroond met die titel, net zoals met de awards ‘Beste Belgische bierbar’ en ‘Beste bierbestemming ter wereld’.
Een bezoekje aan het meer dan 175 jaar oude café is gegeerd in binnen- en buitenland: zeker als je weet dat de kroeg alleen maar op zondag en op sommige feestdagen geopend is.
Ondergrondse bierpijpleiding in Brugge
In Brugge stroomt er sinds 2016 bier onder de stad door: een wereldprimeur. Brouwerij De Halve Maan liet de ondergrondse bierpijpleiding van 3 kilometer lang aanleggen om hun bier vanuit de brouwzaal in Brugge naar de bottelarij buiten de stad te transporteren. Resultaat? Niet langer 12 tankauto’s per dag heen en weer door de binnenstad: een stuk rustiger en milieuvriendelijker.
Chocolade
Van bitter medicijn tot verrukkelijke lekkernij: de praline
De praline verovert wereldwijd vele harten. Wist je dat die zoete lekkernij in Brussel het levenslicht zag? Jean Neuhaus liet zich in 1912 inspireren door zijn vader: een apotheker die medicijnen omhulde met chocolade om de smaak te verzachten. Jean verving de medicijnen door een zachte romige vulling, en de praline was geboren.
Lees het volledige verhaal achter de allereerste Belgische praline(opent in nieuw venster)
Chocolatier doet mensen met keelkanker weer proeven
Je lievelingseten niet meer ten volle kunnen proeven: voor mensen met keelkanker is het vaak een treurige realiteit. Door hun ziekte en de behandeling ervan maken ze minder speeksel aan, en dat heeft impact op hun smaakzin. Meesterchocolatier Julius Persoone vond daar iets op: zijn praline voegt kunstmatig speeksel toe, waardoor keelkankerpatiënten eindelijk weer van hun favoriete lekkernij kunnen genieten.
Lees het verhaal van Julius Persoone(opent in nieuw venster)
Chocoladegiganten met Vlaanderen als thuisbasis
Het grootste en meest duurzame chocolademagazijn ter wereld vind je bij ons, in Lokeren. Chocolate Box is maar liefst 12 voetbalvelden groot en eigendom van de Belgisch-Zwitserse chocoladereus Barry Callebaut. De Callebaut-fabriek in Wieze breekt trouwens ook records: het is de grootste chocoladefabriek ter wereld.
Eten en wetenschap
Langere en verdere ruimtereizen
Wetenschapper Angelique Van Ombergen onderzoekt wat we kunnen doen om astronauten gezond te houden tijdens hun ruimtereizen. De juiste voeding speelt daarin een cruciale rol. Ruimtereizen hebben een stevige impact op het lichaam, dus Angeliques onderzoek is van vitaal belang om verdere en langere missies mogelijk te maken. Haar inspanningen sprongen in 2019 trouwens ook de redactie van Amerikaans zakenblad Forbes in het oog: dat kroonde haar tot 1 van de 30 meest veelbelovende wetenschappers onder de 30.
Lees meer over het werk van Angelique Van Ombergen(opent in nieuw venster)
Gezonde voeding voor iedereen dankzij Belgisch onderzoek
Professor Tara Grauwet en haar team staan internationaal bekend voor de modellen waarmee ze de menselijke vertering nabootsen. Daarmee kunnen ze nagaan wat er tijdens dat proces precies gebeurt met de verschillende bouwstenen in ons eten én op welke manieren voedingsstoffen vrijgegeven kunnen worden. Nog een voordeel: dankzij het model zijn er geen proeven op mensen en dieren nodig.
Met de resultaten van hun onderzoek vinden Tara en haar team nieuwe manieren om voeding gezonder te maken en die voor iedereen toegankelijk te maken.
Lees meer over het werk van Tara Grauwet(opent in nieuw venster)
Meer lezen over gastronomie in Vlaanderen
Engelstalige presentatie over circulaire economie in Vlaanderen
Met de presentatie Foodie Flanders (in het Engels)(Powerpoint bestand) kan je je buitenlandse contacten informeren over een van de sterke punten van Vlaanderen.