Gedaan met laden. U bevindt zich op: Postgraduaat Auti-coach

Postgraduaat Auti-coach

Opleidingsverstrekker
Hogeschool PXL
Registratienummer
ODB-1002573
Geregistreerd
op: 23 december 2022

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof
  • Vlaams opleidingskrediet

Aantal studiepunten: 30

Eindbeoordeling voorzien: ja

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Extra informatie: https://www.pxl.be/Pub/Opleidingen/Postgraduaat/Postgraduaat-Auti-coach.htmlopent in nieuw venster

Doelgroep

Binnen de opleiding wordt een tweeledige doelgroep beoogd. Enerzijds kunnen er professionelen deelnemen vanuit de onderwijs- en gezondheidsverleningscontext. Anderzijds wordt de opleiding opengesteld voor ouders van kinderen met een autismespectrumstoornis. Het is een bewuste keuze van de opleiding om de doelgroep vanuit deze twee groepen op te stellen. Op deze manier ontmoet het perspectief van de ouders het perspectief van de professionelen wat leidt tot zeer sterke en mooie leerinhouden binnen de opleiding.

Onderstaande nog een concreet overzicht met toelichting rond de specifieke profielen voor de professionelen:

Onderwijs: leerkrachten vanuit alle opleidingsniveaus en contexten, zorgcoördinatie/zorgteam, beleidsmakers, begeleiding vanuit het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB), ondersteuningsnetwerk, … Gezondheidszorg: (para)medische hulpverleners (waaronder logopedisten, verpleegkundigen, ergotherapeuten, kinesitherapeuten, artsen, maatschappelijk werkers/assistenten, …), beleidsmakers, arbeidscoaches, …

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof, Vlaams opleidingskrediet en opleidingscheques voor werknemers

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

  • Opleidingskrediet: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan je volgen met Vlaams opleidingskrediet. Hou er wel rekening mee dat als u hooggeschoold bent (graduaats-, bachelor- of masterdiploma), u deze opleiding enkel mag volgen als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP).

  • Verhoogde tegemoetkoming 1

    Als u geen diploma secundair onderwijs hebt, kan u voor deze opleiding een opleidingscheque aanvragen waarvan de subsidie gelijk is aan het factuurbedrag, met een maximum van 250 euro per schooljaar.

Inhoud van de opleiding

Vanuit de analyse zal je de persoon met autisme ondersteunen en aansturen in het verhogen van zijn zelfstandigheid en leefcomfort in woon-, werk-, leef- en vrije tijd en het vermijden van crisissituaties.

Het preventief werken, gericht op het voorkomen van crisissituaties, is het hoofddoel. Als crisissituaties zich voordoen, ontwikkelt de auti-coach al dan niet samen met de persoon met autisme en/of zijn omgeving de gepaste strategie om die situaties het hoofd te bieden. De auti-coach is ook een bemiddelaar tussen de persoon met autisme en zijn (directe) omgeving met als doel afstemming te realiseren tussen de eigenheid van de persoon met autisme en de verwachtingen van zijn omgeving.

De auti-coach begeleidt de persoon met autisme op zijn traject van levenslang leren in het vinden van verklaringen, oplossingen en inzichten bij vragen, problemen of gedrag.

De lessen vinden plaats in kleine groepen in functie van de interactie met elkaar en de lesgevers. Het betreft een combinatie van theorielessen, gevolgd door lessen gericht op de integratie van kennis door middel van casuïstiek. Het postgraduaat omvat 30 studiepunten en loopt over twee academiejaren. Naast de 178 contacturen heb je ruim de tijd om het eindwerk te maken. Tijdens het eerste jaar doe je een observeerstage van een casus (die je zelf kiest) en die je in het tweede jaar zal begeleiden.

De opleiding bestaat uit vier opleidingsonderdelen die gebouwd zijn rond een centraal thema:

jaar 1: expertise & auti-reasoning
jaar 2: coachen & eindwerk