Gedaan met laden. U bevindt zich op: Van nieuwe kandidaat tot zelfstandige basismilitant in de metaalsectoren: deel 3

Van nieuwe kandidaat tot zelfstandige basismilitant in de metaalsectoren: deel 3

Opleidingsverstrekker
Metaal Centrale der Metaalbewerkers
Registratienummer
ODB-V00318
Geregistreerd
op: 13 mei 2022

Deze opleiding komt in aanmerking voor

  • Opleidingscheques
  • Vlaams opleidingsverlof

Aantal uren: 40 uur

Eindbeoordeling voorzien: nee

Blended leren: nee

Mentoropleiding: nee

Doelgroep

Deze basisopleiding deel 3 is voor nieuwe militanten van ABVV-Metaal, die de sleutelvaardigheden willen verwerven van een zelfstandige basismilitant.

Voorwaarden

  • Specifieke voorwaarden per opleidingsincentive

    Elke opleidingsincentive heeft zijn eigen specifieke voorwaarden om te bepalen of u recht heeft. Kijk na of u voldoet aan de voorwaarden van de opleidingsincentive waarvan u gebruik wil maken (Vlaams opleidingsverlof(opent in nieuw venster), Vlaams opleidingskrediet(opent in nieuw venster) en opleidingscheques voor werknemers(opent in nieuw venster)

  • Opleidingscheques: beperkende voorwaarde opleidingsniveau

    Deze opleiding kan u betalen met een opleidingscheque. Bent u hooggeschoold (u behaalde een graduaats-, bachelor- of masterdiploma)? Dan kan dat enkel als u een ‘attest loopbaanbegeleiding’ heeft van maximaal 6 jaar oud. In dit attest verklaart een loopbaanbegeleider dat de opleiding noodzakelijk is voor de uitvoering van uw persoonlijk ontwikkelplan (POP). In de aanvraag van de opleidingscheque wordt automatisch de opleidingscode ODB-P00001 ingevuld.

Inhoud van de opleiding

Praktijksituatie van de doelgroep
Om collectieve dossiers aan te kaarten in de verschillende overlegorganen is inzicht hebben in het sociaal overleg een must. Naargelang het thema en de geldende wetgeving moeten syndicale dossiers op het juiste overlegorgaan aangekaart worden. Dit zowel op vlak van het niveau (bedrijf, sector, interprofessioneel) als op vlak van het domein (sociaal, financieel, welzijn). De militant moet ook de hoogte zijn van zijn bevoegdheden als lid van het overlegorgaan en die weten af te dwingen indien deze niet gerespecteerd worden door de werkgever.
De sterkte van het dossier dat de militant wil aankaarten wordt bepaald door verschillende factoren:

  • De ondersteuning door de achterban
  • De argumentatie die de militant gebruikt
  • De overtuigingskracht van de militant.
    Hiervoor zal de militant in samenwerking met de andere militanten een strategisch actieplan moeten opstellen en het syndicaal dossier moeten voorbereiden. Tijdens het overleg met de werkgever is er een assertieve deelname door gerichte informatie te vragen, deze te controleren en de confrontatie met de werkgever aan te gaan. Om de werknemers te informeren van het resultaat van het sociaal overleg zal er een terugkoppeling moeten gebeuren.

Waar sta je na deze opleiding?
Na het volgen van basisvorming – deel 3 kunnen de deelnemers syndicaal actief aan de slag (zie omschrijving praktijksituatie) op het niveau dat past bij hun positie (zie omschrijving doelgroep) en mogelijkheden om te handelen.

  • De deelnemers kunnen een reflectie maken van hun eigen syndicale werking met betrekking tot de aangeleerde sleutelvaardigheden in deel 2 en kunnen hieruit leerpunten en nieuwe uitdagingen bepalen (op basis van een SWOT en SMART-analyse).
  • Ze kunnen een diepgaande analyse maken van verschillende klachten die ze krijgen en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Zodoende leren ze prioriteiten te bepalen en inzicht te krijgen in welk niveau van sociaal overleg dit moet besproken worden.
  • Ze kunnen assertief de communicatie aangaan met leden en informatie op een actieve en inhoudelijk correcte manier weergeven.
  • De deelnemers leren creatief omgaan met acties en begrijpen de impact die deze zullen hebben.

De deelnemers verruimen hun kennis en inzichten, verbeteren hun vaardigheden en werken aan hun persoonlijke houding. Methodisch worden vooral activerende en dialoogtechnieken gebruikt. Omwille van die aanpak wordt vaak in kleine groepen gewerkt en worden vormingstechnieken aangewend die de zelfredzaamheid van de deelnemers verhogen. Ze leren hoe informatie op te zoeken, te verwerken en terug te koppelen naar de collega's op de werkvloer.