Hoe kan ik mijn aangifte indienen?

Vanaf 2 mei 2019 kunt u de belastingaangifte voor 2018 zelf indienen op 2 manieren.

  • Uw elektronische aangifte voor het inkomstenjaar 2018 kon u online indienen via MyMinfin.be, uiterlijk op maandag 15 juli 2019.
  • Het papieren aangifteformulier wordt tussen 2 en 22 mei opgestuurd. Het ingevulde formulier moest uiterlijk op vrijdag 28 juni 2019 bij het plaatselijke scanningscentrum van de FOD Financiën toekomen.

Als u uw aangifte laat invullen door een boekhouder, dan heeft die nog tijd tot en met donderdag 24 oktober 2019.

Wacht niet tot het laatste moment om uw aangifte in te dienen. Wie niet tijdig indient, riskeert een boete.

Daarnaast is er nog het voorstel van vereenvoudigde aangifte, waarbij de fiscus zelf op voorhand de belastingaangifte invult. Meer dan 3 miljoen Belgen krijgen zo'n ingevulde belastingbrief in de bus:

  • Als u akkoord gaat met de aangifte en de berekening van de belasting, dan moet u niets doen. U krijgt automatisch uw aanslagbiljet vanaf de maand augustus.
  • Als u niet akkoord gaat, moest u:
    • de gegevens aanpassen via MyMinfin.be, ten laatste op maandag 15 juli 2019
    • het antwoordformulier bij de aangifte invullen en opsturen naar het adres vermeld op het formulier (moest ten laatste vrijdag 28 juni 2019 toekomen).

Fiscale attesten en andere bewijsstukken (facturen e.d.) mag u zeker toevoegen bij de aangifte. Het is niet verplicht, maar het wordt wel aangeraden. U moet die documenten in elk geval zorgvuldig bewaren, ten minste tot het verstrijken van het zevende jaar dat volgt op het aanslagjaar. Als de administratie erom vraagt, moet u ze immers ter controle kunnen voorleggen.

Hebt u hulp nodig bij het invullen van de aangifte?

Veelgestelde vragen

  • Laatst gewijzigd op 15 juli 2019