Lokale Besluiten als Gelinkte Open Data, kortweg LBLOD, haalt de schat aan relevante informatie uit de stoffige archieven van lokale overheden. Hoe? Door beslissingen van burgemeesters, colleges en gemeenteraden in Vlaanderen beschikbaar, doorzoekbaar en herbruikbaar te maken voor overheden, burgers en ondernemingen.

Hergebruik van informatie dankzij linked open data

Het LBLOD-ecosysteem is gebaseerd op standaarden en linked open data. Wat betekent dat? Lokale overheden maken besluiten op volgens eenzelfde standaard zodat machines ze kunnen lezen. Die informatie wordt open gepubliceerd. Vervolgens linken machines de gegevens aan databronnen van waaruit bedrijven ze kunnen oppikken om applicaties te bouwen.

De mogelijkheden om gegevens Google-gewijs te hergebruiken, zijn onbeperkt. Zo kan een GPS-toepassing automatisch rekening houden met de wegenwerken in je gemeente dankzij de metadata in de gelinkte publicatie van een gemeentebesluit.

Ons ultiem doel? Samen de administratieve last van besturen verlagen, interbestuurlijke samenwerking aanmoedigen en vooral: hergebruik van data voor iedereen mogelijk maken!

Een gezamenlijk parcours van ABB en lokale besturen

Lokale besturen gingen begin 2019 voor het eerst aan de slag met LBLOD. Ze werden verplicht om bepaalde besluiten, besluitenlijsten en stukken te publiceren op hun webtoepassing en te melden aan de toezichthoudende overheid. We ontwikkelden ook een eigen open-source teksteditor ‘Gelinkt Notuleren’ en werken nauw samen met de leveranciers van notuleringssoftware voor lokale besturen.

Een intensief begeleidingstraject zal ervoor zorgen dat lokale besturen alle kennis en expertise in handen hebben om tegen juni 2021 de omslag te maken naar een gelinkte publicatiemethode.

Contact

Adres

Agentschap Binnenlands Bestuur
Digiteam

Herman Teirlinckgebouw

Havenlaan 88 (bus 70), 1000 Brussel, België

Routeplanner (opent in nieuw venster)