Gedaan met laden. U bevindt zich op: Lokale besluiten als gelinkte open data Digitale transformatie

Lokale besluiten als gelinkte open data

Lokale besturen in Vlaanderen moeten hun besluiten en andere documenten publiceren en melden als gelinkte open data. Zo kunnen mensen en (zoek)machines de informatie raadplegen en hergebruiken. Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) helpt lokale besturen daarbij via het programma ‘Lokale Besluiten en geLinkte Open Data’ (LBLOD).​​​​​​

Inhoud is aan het laden

Lokale besturen & Linked Open Data

Wat zijn gelinkte open data?

Gelinkte open data zijn gegevens die je digitaal structureert en publiceert volgens eenzelfde standaard. Zo kunnen mensen en (zoek)machines ze gemakkelijk raadplegen op het internet.

Voor een doorsneelezer ziet gelinkte data eruit als een eenvoudige webpagina, maar de achterliggende code bevat ‘tags’ die de tekst machineleesbaar maken. Die tags worden uniform resource identifiers (URI’s) genoemd. URI’s krijgen meer betekenis als ze aan elkaar ‘gelinkt’ worden.

Ontwikkelaars, inhoudelijke experten en data-experten gebruiken een semantisch informatiemodel om de data te hergebruiken. Medewerkers van lokale besturen moeten die modellen niet zelf gebruiken of begrijpen. Dat doet gespecialiseerde notuleringsoftware voor hen.

Voordelen van gelinkte open data

Informatie van lokale besturen publiceren via gelinkte open data biedt veel voordelen, zowel voor de lokale en centrale overheden zelf als voor burgers, bedrijven en andere organisaties.

Begeleiding en ondersteuning

Het agentschap helpt lokale besturen hun informatie open te stellen via het programma ‘Lokale Besluiten en geLinkte Open Data’ (LBLOD).

  1. Ondersteuning via helpdesk en opleidingen: we ondersteunen lokale besturen via onze helpdesk en opleidingen.
  2. Betrokkenheid softwareleveranciers: we motiveren leveranciers van notuleringsoftware om hun programma’s te innoveren dankzij de innovatieve overheidsopdracht ‘Semantics@YourFingertips’.
  3. Digitale oplossingen: we bouwen digitale oplossingen die gegevensdeling vergemakkelijken. In 2023 maakte het agentschap de centrale besluitendatabank openbaar voor overheden, burgers en bedrijven.