Inhoud is aan het laden

Lokale besturen & Linked Open Data

Wat zijn gelinkte open data?

Links staat een besluittekst, rechts de achterliggende code van het besluit. Drie termen van een artikel in het besluit worden apart uitgelicht in de code: de naam- en voornaam van een gemeenteraadslid, en de startdatum van zijn mandaat.(Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave)
Door gebruik te maken van LBLOD wordt een besluit machineleesbaar.

Gelinkte open data zijn gegevens die je digitaal structureert en publiceert volgens eenzelfde standaard. Zo kunnen mensen en (zoek)machines ze gemakkelijk raadplegen op het internet.

Voor een doorsneelezer ziet gelinkte data eruit als een eenvoudige webpagina, maar de achterliggende code bevat ‘tags’ die de tekst machineleesbaar maken. Die tags worden uniform resource identifiers (URI’s) genoemd. URI’s krijgen meer betekenis als ze aan elkaar ‘gelinkt’ worden.

Ontwikkelaars, inhoudelijke experten en data-experten gebruiken een semantisch informatiemodel om de data te hergebruiken. Medewerkers van lokale besturen moeten die modellen niet zelf gebruiken of begrijpen. Dat doet gespecialiseerde notuleringsoftware voor hen.

Voordelen van gelinkte open data

Informatie van lokale besturen publiceren via gelinkte open data biedt veel voordelen, zowel voor de lokale en centrale overheden zelf als voor burgers, bedrijven en andere organisaties.

Begeleiding en ondersteuning

Het agentschap helpt lokale besturen hun informatie open te stellen via het programma ‘Lokale Besluiten en geLinkte Open Data’ (LBLOD).

  1. Ondersteuning via helpdesk en opleidingen: we ondersteunen lokale besturen via onze helpdesk en opleidingen.
  2. Betrokkenheid softwareleveranciers: we motiveren leveranciers van notuleringsoftware om hun programma’s te innoveren dankzij de innovatieve overheidsopdracht ‘Semantics@YourFingertips’.
  3. Digitale oplossingen: we bouwen digitale oplossingen die gegevensdeling vergemakkelijken. Tegen 2023 wil het agentschap de centrale besluitendatabank openbaar maken voor overheden, burgers en bedrijven.