Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gelinkte open data en standaarden Lokale besluiten als gelinkte open data

Gelinkte open data en standaarden

Lokale besturen zijn verplicht om bepaalde besluiten(lijsten) en stukken als gelinkte open data te publiceren. Daarom moet hun notuleringsoftware voldoen aan bepaalde open standaarden en technische specificaties.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) stimuleert softwareleveranciers op verschillende manieren om hun programma’s aan te passen:

  • dialoog en betrokkenheid in onderzoekstrajecten
  • technische ondersteuning
  • beschikbaarheid van open source softwarecomponenten
  • financiële stimuli voor de validatie van notuleringsoftware

Softwareleveranciers hebben de juiste technische informatie nodig om aan de slag te kunnen met de uitbreiding van bestaande programma’s of om nieuwe programma’s te creëren.

Blijf je graag op de hoogte van de laatste technische informatie over bestaande en nieuwe programma’s? Schrijf in voor de nieuwsbrief.

Verplichte open standaarden

Software die gegevens en documenten van lokale besturen verwerkt, moet twee open standaarden gebruiken: ‘publicatie besluit(opent in nieuw venster)’ en ‘mandatendatabank(opent in nieuw venster)’.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) werkte de standaarden uit binnen het OSLO²-programma van het Stuurorgaan ‘Vlaams Informatie en ICT-beleid’. Met dat programma wil het de betekenis van informatie standaardiseren. Zo kunnen overheden, bedrijven, organisaties en burgers de gegevens eenvoudig delen en hergebruiken.

Voor documenten die aan de publicatieplicht en/of de meldingsplicht moeten voldoen, gelden bovendien volgende technische voorwaarden:

  • Online publicatie als Linked Open Data (RDFa-formaat is aanbevolen)
  • Maturiteitsniveau 1 van het validatieprogramma ‘Semantics@YourFingertips’​​​

Optionele standaarden en softwarecomponenten

Moet nog worden aangevuld