Gedaan met laden. U bevindt zich op: Autodelen

Autodelen

Wie een auto deelt, maakt met meerdere mensen gebruik van één auto. U maakt gebruik van de auto wanneer u hem nodig hebt. Wanneer u hem niet nodig hebt, kan iemand anders hem gebruiken. Op die manier wordt de auto beter en doordacht gebruikt.

Parkeerplaatsen voor autodelen.
© ID/Patrick De Roo

Autodelen is vooral nuttig voor:

  • wie geen auto heeft, maar er af en toe wel één kan gebruiken
  • wie zijn (tweede) auto vrij weinig gebruikt (minder dan 12.000 km per jaar)
  • wie overweegt om een (tweede) auto te kopen.

U kunt op verschillende manieren autodelen.

  • U kunt beroep doen op de diensten van autodeelorganisaties met eigen wagens. Die bedrijven stellen hun wagens ter beschikking aan haar leden. De gebruiker betaalt aan de organisatie voor het gebruik van een wagen. De wagens staan verspreid over verschillende standplaatsen in de onmiddellijke omgeving van de gebruikers.
  • Er zijn ook autodeelorganisaties zonder eigen wagens, die een online platform hebben waarop eigenaars hun wagen kunnen verhuren. Iedereen die zich aanmeldt als gebruiker, kan elke wagen op het platform huren tegen een prijs die door de eigenaar bepaald wordt.
  • Bij particulier autodelen is de wagen eigendom van een persoon. De eigenaar maakt geen winst, maar krijgt de reële kostprijs van de wagen per gedeelde kilometer. Zo kunnen individuen het initiatief nemen om een ‘autodeelgroep’ op te starten of kan men zich aansluiten bij bestaande autodeelgroepen, met eigen afspraken en regels.

Op Autodelen.net vindt het u overzicht van alle autodeelorganisaties en hun aanbod(opent in nieuw venster).