Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ondersteuningsaanbod voor trajectbegeleiders in duaal leren in het volwassenenonderwijs

Ondersteuningsaanbod voor trajectbegeleiders in duaal leren in het volwassenenonderwijs

Het Departement Werk en Sociale Economie ondersteunt u op verschillende manieren bij uw taken als trajectbegeleider. Via infofiches en webinars informeert het departement u over de verschillende facetten van de werkplekcomponent. Het aanbod is gericht op beginnende en ervaren trajectbegeleiders in duaal leren in het volwassenenonderwijs. In samenwerking met de sectorale partnerschappen ondersteunt het departement u ook bij het vinden van voldoende werkplekken voor cursisten.

Infofiches en webinars

Via infofiches en korte webinars informeren we u over de verschillende facetten van de werkplekcomponent.

De leerwerkplek

De overeenkomst

Sociale en financiële verplichtingen

Inspiratiemomenten

Op regelmatige basis organiseren we verschillende inspiratiemomenten waar u ideeën, ervaringen en leerrijke praktijken kan uitwisselen over specifieke aspecten van een duaal opleidingstraject. Zo komt u in contact met ervaren collega’s en met collega’s die pas starten met duaal leren. Er valt sowieso altijd iets te leren van elkaar! De inspirerende presentaties vindt u hier steeds terug.

Presentaties van het inspiratie event van 5 mei 2022.

Presentaties van de inspiratiedag van 9 mei 2023.

Presentaties van de inspiratiedag van 7 mei 2024.

Ondersteuning bij het vinden van leerwerkplekken

Erkende leerwerkplekken vinden

Cursisten kunnen de erkende werkplekken terugvinden op de website duaalleren.vlaanderen. Raadpleeg de erkende leerwerkplekken voor cursisten(opent in nieuw venster) uit het volwassenenonderwijs.

Potentiële leerwerkplekken vinden

In het digitale loket app.werkplekduaal.be kan u via het nieuwe tabblad ‘prospectie’ mogelijke leerwerkplekken zoeken voor een opleiding waarvoor er in een gemeente nog onvoldoende erkende vestigingen zijn. Wanneer u zoekt op opleiding en gemeente zal voor elke gekende vestiging in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) een prospectiescore berekend worden. De berekening gebeurt op basis van drie elementen, namelijk erkenningen, activiteiten en vacatures van de vestiging. De vestigingen worden gerangschikt van hoog naar laag op basis van hun prospectiescore, zodat u snel die vestigingen kan contacteren die de hoogste kans hebben om erkend te worden voor de gekozen opleiding. [Meer info]

Een werkplek voordragen voor erkenning

De potentiële leeronderneming moet een erkenning aanvragen via het digitale loket app.werkplekduaal.be. Als de onderneming eerst meer informatie of ondersteuning wenst, dan kan u de onderneming voordragen voor erkenning via onderstaand webformulier. De betrokken sector zal contact opnemen met de onderneming om de erkenningsprocedure op te starten.

Zorg dat ondernemingen u vinden

Ondernemingen kunnen zelf op zoek zijn naar een opleidingsinstelling in hun buurt die de opleiding aanbiedt waarvoor ze erkend zijn. Zorg er daarom voor dat ondernemingen uw school gemakkelijk terugvinden door uw profiel te beheren in het digitale loket app.werkplekduaal.be

Meld een werkplektekort

Ondervindt u na bovenstaande stappen nog steeds problemen om voldoende leerwerkplekken te vinden? Signaleer het werkplektekort dan via onderstaand webformulier. De betrokken sector zal contact met u opnemen en samen met u zoeken naar een oplossing.