Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gevolgen van de Brexit voor de Vlaamse belastingen
Gevolgen van de Brexit voor de Vlaamse belastingen
Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft beslist om de Europese Unie en dus ook de Europese Economische Ruimte (EER) te verlaten. Die zogenaamde “Brexit” heeft een impact op bijna alle beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid. Sinds 1 januari 2021 wordt het VK niet langer behandeld als een EU/EER-lidstaat.
Impact op Vlaamse belastingen
- Bepaalde fiscale gunstmaatregelen zullen niet langer toegekend kunnen worden omdat ze voorbehouden zijn voor inwoners van de EER die zelf een verrichting uitvoeren of omdat die de begunstigde zijn van een verrichting. Enkele voorbeelden hiervan zijn:
- de vrijstelling van de belasting op inverkeerstelling voor voertuigen die binnen zes maanden na de inschrijving bij de DIV worden uitgevoerd kan enkel worden toegekend wanneer het voertuig wordt overgebracht naar een andere staat van de EER en daar onder een definitieve regeling worden ingeschreven;
- het gunsttarief voor schenkingen en legaten aan overheden, instellingen, vzw’s, …. kan enkel worden toegekend als de begunstigde een dergelijke organisatie binnen de EER is.
- Als een persoon komt te overlijden in de UK, zullen de aangevers recht hebben op de langere aangiftetermijn voor overlijdens buiten de EER.
- Inwoners (natuurlijke personen of rechtspersonen) van de UK die erfgenaam, legataris of begiftigde zijn in de nalatenschap van roerende goederen van een Belgische rijksinwoner zullen een waarborg voor de betaling van de erfbelasting moeten storten.