Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gewestelijke actiedag technische keuring: door sterk verhoogde pakkans vindt 60% van de overtreders plots wel de weg naar de keuring

Gewestelijke actiedag technische keuring: door sterk verhoogde pakkans vindt 60% van de overtreders plots wel de weg naar de keuring

Nieuwsbericht
15 mei 2024

Op woensdag 15 mei organiseerde VLABEL Controle een gewestelijke actiedag met een focus op niet-gekeurde personenwagens in het verkeer. Tijdens de actiedag werden 137 niet-gekeurde personenwagens naar de kant gehaald. Sinds de start in januari werden al 1600 auto’s onderschept, 1.000 voertuigen daarvan werden intussen wél gekeurd. Dit bewijst dat deze controles hun doel niet missen.

Sinds 1 januari 2024 kan VLABEL Controle ook bij personenwagens controleren of ze technisch gekeurd zijn. Eerder deed VLABEL Controle dit al bij vrachtwagens, maar sinds begin dit jaar dus voor alle voertuigen op Vlaamse wegen. Niet-gekeurde auto’s die worden tegengehouden, betalen een boete van 116 euro.

Uit cijfers van VLABEL Controle blijkt dat bestuurders die een boete kregen voor het rijden in een ongekeurd voertuig, hun voertuig nadien wél lieten keuren. Van de 1.600 vastgestelde overtredingen in de eerste vier maanden van 2024, lieten 1.000 bestuurders hun voertuig intussen keuren (62,5%). Een percentage dat nog kan (en zal) oplopen.

Belang van controles

De controle op technische keuring is cruciaal om meerdere redenen. Ongekeurde voertuigen kunnen een gevaar vormen voor de verkeersveiligheid als bijvoorbeeld de verlichting of remmen niet correct functioneren. Dit brengt risico’s met zich mee voor zowel de bestuurder als andere weggebruikers.

Daarnaast is er ook het milieu: tijdens de technische keuring wordt gecontroleerd of voertuigen voldoen aan de verschillende milieu-vereisten, zoals uitlaatemissies. Ongekeurde voertuigen kunnen dus schadelijk zijn voor het milieu.

Sinds de start van de controle op technische keuringen bij personenwagens inde VLABEL Controle 228.196 euro aan boetes. Tijdens de actiedag zelf werden 137 auto’s beboet, goed voor 15.892 euro.