Gedaan met laden. U bevindt zich op: Bijzondere woonvormen

Bijzondere woonvormen

Steeds meer inwoners van Vlaanderen willen op een andere manier wonen dan het klassieke huren of kopen van een woning. Zo ontstaan er meer en innovatieve woonvormen. Die kunnen verschillen van het klassieke woonmodel, bijvoorbeeld door bepaalde (leef)ruimtes te delen, door het (kleinschalige) woningtype of door het type gebruiksrecht.

We focussen op deze webpagina’s op de bekendste bijzondere woonvormen, zoals cohousing, kleinschalig wonen, … U leest wat elke woonvorm net inhoudt en wat belangrijke aandachtspunten zijn, als u koopt, huurt of verhuurt. Daarbij vindt u ook of de bestaande ondersteuningsmiddelen en financiële tegemoetkomingen van het Vlaamse woonbeleid voor de woonvorm geldt.

Om bijzondere woonvormen in de kijker te zetten, bezocht Joris Hessels een cohousingproject in Brugge. U vindt de video onderaan deze pagina.

Expeditie Eikenberg: Joris Hessels bezoekt een cohousingproject in Brugge

Inhoud is aan het laden

Joris Hessels bezocht Cohousing Eikenberg in Brugge. Hij wou weten wat cohousing net inhoudt en of het iets voor hem kan zijn. Wat zijn de voordelen en zijn er ook uitdagingen? In deze reportage ontdekt u dit mooie cohousingproject en haar fijne bewoners.

Nieuwe woonvormen faciliteren

Meer en meer inwoners van Vlaanderen willen graag anders wonen, maar hun woonproject realiseren is niet altijd eenvoudig. Initiatiefnemers botsen vaak op verschillende juridische obstakels. Dat komt omdat de bestaande regelgeving voornamelijk is gebaseerd op de klassieke woonvormen: het huren of kopen van een traditioneel huis of appartement. De Vlaamse overheid werkt daarom op verschillende manieren hieraan.