Gedaan met laden. U bevindt zich op: Btw-tarief van 6% bij renovatie en sloop- en heropbouw van woningen

Btw-tarief van 6% bij renovatie en sloop- en heropbouw van woningen

Doe-het-zelvers krijgen geen verlaagd btw-tarief op de aankoop van hun materiaal.

Btw-tarief van 6% bij renovatie van woningen

U kunt uw woning renoveren tegen het btw-tarief van 6% als u aan volgende voorwaarden voldoet:

 • Uw woning is ouder dan 10 jaar.
 • Uw woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan dient om uw beroep uit te oefenen.
 • De werken (omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling, onderhoud) worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.

De levering en de plaatsing van de materialen moeten wel door dezelfde aannemer gebeuren.

Tijdelijk 6% btw op installatie van zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler

Van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 geldt er een tijdelijke verlaging van 21% btw naar 6% btw voor de installatie van zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler voor woningen jonger dan 10 jaar, met inbegrip van nieuwbouwwoningen en woningen die na afbraak heropgebouwd worden. Voor woningen ouder dan 10 jaar bestaat al langer een verlaagd btw-tarief voor de installatie van zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler.

Vanaf 1 januari 2024 zal het btw-tarief voor zonnepanelen en zonneboiler terug stijgen naar 21% voor woningen jonger dan 10 jaar.

Vanaf 1 januari 2024 tot en met 31/12/2024 zal het btw-tarief voor warmtepompen, op 6% blijven voor woningen jonger dan 10 jaar.

Bij de Federale Overheidsdienst Financiën vindt u meer info en voorwaarden voor de tijdelijke btw-verlaging op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers tot eind 2023(opent in nieuw venster) en de btw-verlaging vanaf 2024 voor warmtepompen. (opent in nieuw venster)

Slopen en wederopbouw

Afbraak en wederopbouw van een woning(opent in nieuw venster) wordt niet beschouwd als renovatie. Voor die sloop en nieuwbouw geldt in principe het btw-tarief van 21%, maar onder bepaalde voorwaarden kunt u een lager tarief krijgen:

 • In een aantal steden geldt een verlaagd tarief van 6% op voorwaarde dat de afbraak en wederopbouw in één handeling gebeurt en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. In Vlaanderen geldt dat tarief voor de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas. Opgelet; vanaf 2024 zijn hier wijzigingen op komst (aankondiging federale beleidsverklaring 10 oktober 2023).
  • Voor aanvragen omgevingsvergunningen vanaf 2024 komen er extra eisen bij
   • die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn
   • en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.
   • een beperkt aantal overgangsmaatregelen werd voorzien (gelieve u hiervoor te informeren bij de federale overheid).
 • Van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 is het verlaagde btw-tarief van 6% uitgebreid tot heel het Belgische grondgebied(opent in nieuw venster). Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren komen in aanmerking. Het moet gaan om woningen:
  • die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn
  • en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.
 • Vanaf 1 januari 2024 blijft het verlaagde btw-tarief van 6% behouden voor onbepaalde tijd, voor projecten van bouwheren-natuurlijke personen. Het moet gaan om woningen:
  • die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn
  • en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.
 • Vanaf 1 januari 2024 zal het btw-tarief voor projecten via bouwpromotoren, terug 21% bedragen. Een beperkt aantal overgangsmaatregelen werd voorzien.

Als u niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief voor projecten van natuurlijke personen, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een sloop- en heropbouwpremie van de Vlaamse overheid aanvragen U kunt de federale btw-korting niet cumuleren met de Vlaamse sloop- en herbouwpremie.

De federale regering werkt aan een uitbreiding van de 6% btw-maatregel in geval van sloop/heropbouw voor verhuur op lange termijn. Het wetsontwerp werd goedgekeurd op 22 maart 2024. Het is nog niet duidelijk wanneer de maatregel effectief ingaat. Voor de laatste info, gelieve infolijn financiën te contacteren (0257 257 57).

 1. voorwaarden
  1. afbraak van een gebouw en wederopbouw van een woning op hetzelfde perceel door dezelfde bouwheer
  2. maximale bewoonbare oppervlakte van de woning 200m²
  3. de bouwheer moet gedurende minstens 15 jaar te rekenen vanaf de eerste ingebruikneming de woning bestemmen voor de verhuur (opeenvolgende huurcontracten met verschillende huurders mogelijk)
  4. de huurder van de woning is een natuurlijk persoon die er zonder uitstel zijn domicilie zal vestigen
  5. het verlaagd btw-tarief is in principe slechts van toepassing vanaf het moment dat een verklaring wordt ingediend bij de FOD Financiën (via het MyMinfin portaal)

Meer weten?

Bekijk de veelgestelde vragen over het btw-tarief van 6% bij renovatie(opent in nieuw venster) op de website van de federale overheidsdienst Financiën.