Gedaan met laden. U bevindt zich op: Btw-tarief van 6% bij renovatie en sloop- en heropbouw van woningen

Btw-tarief van 6% bij renovatie en sloop- en heropbouw van woningen

Doe-het-zelvers krijgen geen verlaagd btw-tarief op de aankoop van hun materiaal.

Btw-tarief van 6% bij renovatie van woningen

U kunt uw woning renoveren tegen het btw-tarief van 6% als u aan volgende voorwaarden voldoet:

  • Uw woning is ouder dan 10 jaar.
  • Uw woning dient uitsluitend als privéwoning of slechts een ‘bijkomstig’ gedeelte ervan dient om uw beroep uit te oefenen.
  • De werken (omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling, onderhoud) worden rechtstreeks aan de eindgebruiker (eigenaar of huurder) gefactureerd.

De levering en de plaatsing van de materialen moeten wel door dezelfde aannemer gebeuren.

Tijdelijk 6% btw op installatie van zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler

Van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 geldt er een tijdelijke verlaging van 21% btw naar 6% btw voor de installatie van zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler voor woningen jonger dan 10 jaar, met inbegrip van nieuwbouwwoningen en woningen die na afbraak heropgebouwd worden. Voor woningen ouder dan 10 jaar bestaat al langer een verlaagd btw-tarief voor de installatie van zonnepanelen, warmtepomp en zonneboiler.

Bij de Federale Overheidsdienst Financiën vindt u meer info en voorwaarden voor de tijdelijke btw-verlaging op zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers(opent in nieuw venster).

Slopen en wederopbouw

Afbraak en wederopbouw van een woning(opent in nieuw venster) wordt niet beschouwd als renovatie. Voor die sloop en nieuwbouw geldt in principe het btw-tarief van 21%, maar onder bepaalde voorwaarden kunt u een lager tarief krijgen:

  • In een aantal steden geldt een verlaagd tarief van 6% op voorwaarde dat de afbraak en wederopbouw in één handeling gebeurt en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. In Vlaanderen geldt dat tarief voor de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.
  • Van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2023 is het verlaagde btw-tarief van 6% uitgebreid tot heel het Belgische grondgebied(opent in nieuw venster). Zowel projecten van bouwheren-natuurlijke personen als die van bouwpromotoren komen in aanmerking. Het moet gaan om woningen:
    • die gedurende 5 jaar de enige en eigen woning van de bouwheer/koper zijn
    • en die een bewoonbare oppervlakte hebben van maximum 200 m2.

Als u niet in aanmerking komt voor het verlaagde btw-tarief, dan kunt u onder bepaalde voorwaarde een sloop- en heropbouwpremie van de Vlaamse overheid aanvragen (momenteel geldig voor vergunningsaanvragen tot eind 2023). Voor vergunningsaanvragen in 2021, 2022, 2023 kunt u de federale btw-korting niet cumuleren met de Vlaamse sloop- en herbouwpremie.

Meer weten?

Bekijk de veelgestelde vragen over het btw-tarief van 6% bij renovatie(opent in nieuw venster) op de website van de federale overheidsdienst Financiën.