Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stroomvoorspeller

Stroomvoorspeller

Voor hoeveel stroom zorgen zonnepanelen en windturbines al in uw gemeente, provincie en in heel Vlaanderen? Bekijk de waarnemingen van vandaag en de voorspelling voor morgen.

Hoe werkt de stroomvoorspeller?

De stroomvoorspeller(opent in nieuw venster) koppelt gegevens van zonnepanelen en windturbines aan actuele weersinformatie. Zo schat hij elk uur van de dag in hoeveel van onze stroom al van zon en wind afkomstig is. Net zoals bij een klassiek weerbericht geeft de stroomvoorspeller niet alleen actuele waarnemingen, maar ook voorspellingen en historische data. Dat laat ons toe de groei van onze groenestroomproductie op te volgen, zowel in Vlaanderen als lokaal.

De voorspellingen kunnen elektriciteitsverbruikers ook stimuleren om op de meest productieve uren van de dag hun huishoudelijke toestellen zoals de was-, droog- en vaatwasmachine in te schakelen en elektrische voertuigen op te laden.

Beschikbare informatie

De waarnemingen van vandaag en de voorspellingen voor morgen tonen

  • de groenestroomproductie
  • het procentuele aandeel van de groenestroomproductie tegenover het totale elektriciteitsverbruik
  • het tijdstip waarop het procentuele aandeel het hoogst is
  • voor hoeveel gezinnen deze stroom volstaat
  • welke klimaatwinst deze groene stroom oplevert
  • welke records behaald zijn.

U kunt ook zelf informatie filteren:

Correctheid

De stroomvoorspeller is niet 100% exact. Het is een sensibiliserend instrument dat toont welke rol zonnepanelen en windturbines spelen in het energiesysteem van vandaag en morgen. Dit rekenmodel baseert zich op beschikbare gegevens. Op elk van de gebruikte gegevens zit een foutmarge.

De stroomvoorspeller in detail