Die energiescore wordt weergegeven met een EPC-label (van A+ tot F) of met een kengetal in kWh/m² (kilowattuur per vierkante meter). Hoe lager het kengetal, hoe energiezuiniger het gebouw is. De energiescore is te vinden

Advertenties en bekendmakingen

De verplichting geldt voor

 • alle advertenties in folders, tijdschriften, kranten, nieuwsbrieven (papier of digitaal), mailings en op websites, radio, tv
 • alle bekendmakingen in de etalages van makelaars, op affiches van openbare verkoop, informatie op beurzen.

Wat moet vermeld worden?

 • Energiescore van het energieprestatiecertificaat (EPC)
  • Hebt u een EPC dat opgemaakt is vanaf 2019? Dan moet u
  • Hebt u een EPC dat dateert van vóór 2019? Dan volstaat dat kengetal in kWh/m².
 • Bij een nieuwbouwwoning (met bouwaanvraag vanaf 2006) moet in de advertentie ook nog het E-peil van de woning vermeld worden. Dat E-peil is toegekend in het kader van de EPB-regelgeving en is te vinden op het 'EPC Bouw'.
 • Adres van de woning of klein-niet residentieel gebouw mét huisnummer/busnummer
  of de Unieke Code (UC) van het EPC. Bijvoorbeeld voor het certificaatnummer 20081101-0000000245-00000015, is de unieke code het getal achter de nullen in het tweede groepje cijfers: UC 245.

Uitzonderingen

In kleine zoekertjes in gedrukte media, meer bepaald korte berichtjes die voornamelijk uit afkortingen bestaan, volstaat het vermelden van het EPC-kengetal.

Er is geen vermelding verplicht:

 • op kleine raamaffiches 'te koop/te huur' zonder verdere informatie
 • op kleine panelen aan het gebouw zelf waarop enkel een verwijzing naar het immokantoor staat.

Voor een nieuwbouwwoning: door de wettelijk toegelaten periode van maximaal 12 maanden tussen datum van ingebruikname en het indienen van de EPB-aangifte, is het mogelijk dat een nieuwbouwwoning te koop of te huur wordt aangeboden zonder dat het 'EPC Bouw' al beschikbaar is. In die periode is het dan ook niet mogelijk om de verplichte gegevens te publiceren in advertenties. In geval van controle moet men aantonen dat het 'EPC Bouw' nog niet beschikbaar is.

Boetes

Als het kengetal en het adres of de unieke code niet of niet correct gepubliceerd wordt, kan het Vlaams Energieagentschap (VEA) een administratieve geldboete tussen 250 en 5000 euro opleggen.