Subsidieoproepen
Jaarlijks lanceert de Europese Commissie projectoproepen voor het CEF Transport financieringsprogramma. Hier vindt u een overzicht van de bepalingen die in het werkprogramma zijn vastgelegd, de specifieke voorwaarden en deadlines van de openstaande oproepen en welke stappen u moet ondernemen bij de opmaak en indiening van een projectvoorstel.
De derde en voorlopig laatste projectoproep Militaire Mobiliteit staat momenteel open en zal afsluiten op 21 september 2023. De algemene 2023 subsidieoproep zal op 26 september 2023 worden gelanceerd. Tot slot loopt er ook nog een vijfde en laatste oproep van de Alternative Fuels Infrastructure Facility, met deadline in november 2023.
Werkprogramma 2021-2023
Het werkprogramma 2021-2023(PDF bestand opent in nieuw venster) vormt de basis voor 3 gelijke jaarlijkse subsidieoproepen, zowel qua prioriteiten, budget en timing. Alle gedefinieerde prioriteiten zullen aan bod komen in deze subsidieoproepen, zodat u bij de planning van een project reeds beter kan inschatten wat de mogelijkheden zijn naar financiering toe en tijdig kan starten met de voorbereiding en opmaak van een subsidieaanvraag.
Het budget bedraagt 6 miljard euro per jaar voor de voltooiing en modernisering van het Europese transportnetwerk TEN-T, met aandacht voor vergroening en digitalisering van transport. Daarnaast wordt ook gefocust op de weerbaarheid van infrastructuur ten aanzien van klimaatinvloeden en rampen, cybersecurity en militaire mobiliteit.
Subsidieoproepen 2023
Welke projecten komen in aanmerking komen voor cofinanciering, welke procedure volgt u om een projectvoorstel in te dienen en wat gebeurt er daarna naar selectie, opstart en rapportering toe.
Een projectvoorstel indienen
Een overzicht van de timing voor de verschillende stappen voor de rollende oproepen van de Alternative Fuels Infrastructure Facility vindt u hier.
- Stap 1
Denkt u na het lezen van de prioriteiten en andere informatie hierboven in aanmerking te komen voor Europese cofinanciering? Bekijk zeker op het Funding & Tender portaal(opent in nieuw venster) ook de volledige teksten van het werkprogramma, de subsidieoproepen en de sjablonen die u daar terug vindt. Op die manier krijgt u al een eerste zicht op wat u moet aanleveren om een projectvraag in te dienen, maar ook welke verplichtingen u hebt als uw project wordt geselecteerd.
- Stap 2
Om het Vlaamse CEF team op de hoogte te brengen van uw project, bezorgt u eerst een korte voorstelling van het projectconcept. Op die manier kunnen we u tijdig ondersteunen bij vragen over de opmaak van het uitgebreide projectvoorstel en de te volgen procedures. Vul hiervoor dit sjabloon(Word bestand) in en bezorg het per mail aan cef@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
Dit eerste overzicht wordt ook aan het kabinet van de bevoegde minister voor mobiliteit en openbare werken voorgelegd met het oog op de latere validatie van uw projectvoorstel, de laatste stap voor de officiële indiening in het Europese Funding & Tender portaal.
Voor projecten die gewestoverschrijdend of in het Waals of Brussels Hoofdstedelijk gewest worden uitgevoerd, vindt u de contactgegevens in de sectie Ondersteuning.
- Stap 3
Net zoals in de vorige programmaperiode moet voor projecten met fysieke interventies worden aangetoond dat de Europese milieuwetgeving werd nageleefd in het environmental compliance file. Hiervoor zijn verklaringen vereist van enerzijds de bevoegde Natura2000 autoriteit, anderzijds van de bevoegde autoriteit omtrent de impact op de waterkwaliteit. Deze vraag je per mail aan bij de bevoegde instanties. Let daarbij op volgende aspecten:
- Stuur voor ieder project een aparte mail
- Vermeld duidelijk de ligging van het project t.o.v. bv. Speciale Beschermingszones (SBZ), inclusief perceel- en adresgegevens
- Geef een duidelijk motivering mee waarom er geen impact wordt verwacht op waterkwaliteit/Natura2000 sites.
Natura 2000
Er dient enkel een bevestiging van de voor Natura2000 bevoegde autoriteit het Agentschap Natuur en Bos afgeleverd te worden indien er geen significante impact is op Natura2000 sites. Deze wordt in paragraaf 4 van het environmental compliance file opgenomen.
De aanvraag voor deze bevestiging stuurt u per mail aan aves.cd.anb@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie), met CC aan leni.demarest@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) en barbara.geschier@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).
Indien er wel significante impact is op Natura2000 sites, dient u een aantal documenten toe te voegen aan uw subsidiedossier ter staving van de uitgevoerde beoordeling en geplande compensatiemaatregelen:
- document goedkeuring passende beoordeling door bevoegde autoriteit,
- passende beoordeling zelf,
- kaarten,
- eventueel aanmelding bij Europa volgens Habitatrichtlijn
In dat geval heeft u geen bijkomende verklaring van de Natura2000 autoriteit nodig.
Waterkwaliteit
De verklaring omtrent de impact van het project op de waterkwaliteit vindt u in paragraaf 5 van het environmental compliance file. Deze moet worden aangeleverd door de Vlaamse Milieumaatschappij namens de Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid. De aanvraag voor deze verklaring stuurt u per mail aan ciw-sec@vmm.be(opent in uw e-mail applicatie), met CC aan l.eyerman@vmm.be(opent in uw e-mail applicatie).
Milieueffectenrapportage (MER)
U moet in het dossier duiden of het project al dan niet onder bijlage 1 of 2 van de MER-richtlijn 2011/92/EU valt (veelal grotere infrastructuurprojecten)., maar hiervoor heeft u geen bevestiging of verklaring van Dienst MER meer nodig. Indien u onder de bijlages valt, moet u tegen de datum van indiening al enkele stappen ondernomen hebben op dit vlak, de voorbereiding van het MER-rapport en de consultaties. In elk geval dienen wel diverse documenten aangeleverd te worden ter onderbouwing en staving van de MER-status van het project.
Climate proofing
Indien uw project onder de MER-richtlijn valt, moet u ook aantonen dat uw project inzet op klimaatmitigatie en -adaptatie, op basis van de Technical guidance on the climate proofing of infrastructure 2021-2027 (in het Engels)(opent in nieuw venster).
Alle documenten moeten digitaal samengevoegd worden en als 1 bestand worden opgeladen in het Funding en Tender Portaal. De maximale bestandsgrootte hiervoor is 50MB.
- Stap 4
Nadat u uw projectconcept hebt ingediend en het akkoord hebt gekregen van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken, kunt u uw projectvoorstel verder uitwerken.
Dit houdt een technische beschrijving van uw project in met indicatie van hoe uw project past binnen de prioriteiten van de subsidieoproep, hoe de verwezenlijking van het project bijdraagt aan de doelstellingen van TEN-T, de maturiteit van uw project,…
Daarnaast moet ook een financieel overzicht van uw project en een verdeling van de middelen worden aangeleverd.
Voor projecten die werken omvatten, moet u in vele gevallen een (Engelstalige) maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) aanleveren. Projecten met een investering van minder dan 10 miljoen euro kunnen ook een vereenvoudigde MKBA aanleveren. CINEA raadt aan om DG REGIO Guide to CBA of Investment projects (in het Engels)(PDF bestand opent in nieuw venster) te volgen. In Vlaanderen wordt specifiek ook gewerkt met de Standaardmethodiek voor MKBA van transportinfrastructuurprojecten(opent in nieuw venster).
- Stap 5
Vlaanderen staat in voor de validatie van deze projectvoorstellen, dit blijft een vereiste voor indiening. Bezorg het Vlaamse CEF Team het volledige dossier dat u in het Funding & Tender portaal(opent in nieuw venster) heeft voorbereid samen met het aangevuld lidstaatvalidatieformulier (in het Engels)(Word bestand).
Op die manier kunnen we uw documenten nog screenen op volledigheid en suggesties bezorgen voor de optimalisatie van het dossier. Na de validatie kunt u het dossier indienen.