Gedaan met laden. U bevindt zich op: Campagne spoort beginnende bestuurders aan om zich tijdig in te schrijven voor het terugkommoment Persberichten

Campagne spoort beginnende bestuurders aan om zich tijdig in te schrijven voor het terugkommoment

07 juni 2019 - Nu ook aanbod in Oost-Vlaanderen
 

60% van alle beginnende bestuurders die het terugkommoment moeten volgen vóór 1 augustus heeft dat ondertussen gedaan. Er komen steeds meer locaties waar je het terugkommoment kunt volgen, ook in de provincie Oost-Vlaanderen. De Vlaamse overheid lanceert nu een campagne om beginnende bestuurders aan te sporen om zich tijdig in te schrijven. “Je kunt het terugkommoment nu volgen op 19 locaties in Vlaanderen”, zegt Filip Boelaert, secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. “Schrijf je op tijd in, want anders riskeer je extra kosten.”

Extra leermoment

Beginnende bestuurders moeten vanaf 6 tot uiterlijk 9 maanden na het behalen van hun definitieve rijbewijs B een verplicht terugkommoment volgen om zich bewust te worden van hun rijgedrag. Na een paar maanden met een rijbewijs op zak durven jonge bestuurders hun rijkunsten immers te overschatten en risico’s in het verkeer te onderschatten. Bij 1 op 5 ongevallen is een jonge chauffeur betrokken. Het terugkommoment moet dat cijfer naar beneden halen door middel van een extra opleiding van 4 uur in een groep van 6 tot 18 personen. De kostprijs bedraagt 102 euro. Wie na die termijn van 9 maanden de cursus nog niet heeft gevolgd, heeft nog 2 maanden de tijd, maar betaalt 51 euro extra. Wie dat niet doet, riskeert een boete die kan oplopen tot 4000 euro.

Oproep: schrijf je tijdig in!

Op dit moment hebben al iets meer dan 10.000 Vlamingen een herinneringsbrief voor het terugkommoment gekregen. Van de groep die vóór 1 augustus 2019 het terugkommoment moet volgen, heeft zo’n 60% dat al gedaan. Bij de bestuurders die nog tot tijd hebben tot het najaar, ligt dat percentage op minder dan 20%. “Daarom roepen we iedereen nu op om zich tijdig te schrijven en zo onnodige kosten te vermijden. De erkende instellingen verwachten veel inschrijvers tijdens de zomer en zijn voorbereid”, aldus Filip Boelaert, secretaris-generaal van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken.

Op 8 juli starten in Gent de eerste sessies in de provincie Oost-Vlaanderen. Beginnende bestuurders kunnen het terugkommoment nu volgen bij 16 erkende instellingen op 19 verschillende locaties: 6 in West-Vlaanderen, 6 in Antwerpen, 4 in Limburg, 2 in Vlaams-Brabant en 1 in Oost-Vlaanderen.

Communicatie langs verschillende kanalen

De Vlaamse overheid zal de komende weken en maanden extra communiceren om mogelijke misvattingen weg te nemen en mensen aan te sporen zich tijdig in te schrijven. “Naast de herinneringsbrieven zullen we ook via sociale media en via een folder bij de examencentra en de lokale besturen wijzen op het terugkommoment”, zegt Filip Boelaert van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. “Beginnende bestuurders krijgen zo extra informatie als ze voor hun praktijkexamen slagen en ook nog eens als ze hun definitief rijbewijs bij de gemeente ophalen.”

Praktijkoefeningen en een groepsgesprek

Het terugkommoment bestaat uit een praktisch gedeelte en een groepsgesprek over verkeersattitude. Tijdens de praktische oefeningen op een afgesloten terrein ervaren de deelnemers verschillende verkeersrisico’s zoals het effect van sms’en achter het stuur en de invloed van alcohol en drugs op je rijvermogen. Tijdens het groepsgesprek delen de chauffeurs ervaringen en krijgen ze tips mee om zich veilig in het verkeer te begeven. Hoe ga je bijvoorbeeld om met groepsdruk als je BOB bent en waarom rij je soms (on)bewust te snel?

Meer informatie?

Alle praktische informatie en de lijst met erkende instellingen vind je op www.vlaanderen.be/nl/terugkommoment.