Gedaan met laden. U bevindt zich op: Minister Peeters opent eerste twee Fastned-snellaadstations langs Vlaamse snelwegen Persberichten

Minister Peeters opent eerste twee Fastned-snellaadstations langs Vlaamse snelwegen

07 juli 2021

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters opent vandaag twee snellaadstations langs Vlaamse snelwegen. “Het gaat hier om twee van in totaal dertien snellaadstations die Fastned uitrolt in het kader van het Europees project BENEFIC.” zegt minister Peeters. “Ze zijn gelegen aan weerszijden van de E19 op de snelwegparkings Peutie Oost en West tussen Antwerpen en Brussel. Hier kunnen elektrische rijders in een kwartier tot wel 300 km bereik snelladen met stroom van zon en wind.”

De vandaag geopende snellaadstations behoren tot de dertien locaties die Fastned in 2019 vergund kreeg van Vlaams minister Peeters in het kader van het Europees project BENEFIC. Momenteel zijn er meerdere stations uit dit programma in aanbouw. “De laadstations sluiten aan bij mijn missieom de realisatie van hoogwaardige laadinfrastructuur langs belangrijke snelwegen in Vlaanderen te ondersteunen en zijn van cruciaal belang om het snel groeiende aantal elektrische voertuigen in het land van stroom te voorzien”, aldus minister Peeters. In de eerste 6 maanden van 2021 kwamen er in België reeds 22.500 nieuwe elektrische wagens bij, een stijging van 57% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (14.300).

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “In Vlaanderen staan we voor ingrijpende maatschappelijke, economische, technologische en klimatologische uitdagingen die onze mobiliteit en ons verplaatsingsgedrag sterk zullen veranderen. Daarom heb ik 30 miljoen euro vrij gemaakt om tegen 2025 35.000 laadpalen uit te rollen. Laadinfrastructuur langs onze autowegen geeft het vertrouwen aan de bestuurders van elektrische wagens om altijd nabij te kunnen ‘laden’, zo stimuleren we de transitie naar zero-emissiewagens. De twee snellaadstations op de snelwegparkings in Peutie zijn het resultaat van een mooie samenwerking tussen Fastned, AWV en BENEFIC.”

Michiel Langezaal, CEO Fastned: “Het verkrijgen van goede locaties is cruciaal voor de aanleg van kwalitatieve laadinfrastructuur. De samenwerking met AWV en BENEFIC is een goed voorbeeld van hoe de overheid kan helpen met de realisatie van laadinfrastructuur door locaties langs de snelweg beschikbaar te stellen. We zijn heel blij dat we nu de eerste twee locaties langs de Vlaamse snelweg operationeel hebben. Met het groeiende Europese netwerk maken we het steeds makkelijker voor mensen om over te stappen op een elektrische auto.”

Opladen bij Fastned kost 59 cent per kilowattuur (incl. BTW) en 35 cent per kilowattuur met een abonnement. Elektrische rijders kunnen op verschillende manieren betalen, waaronder met creditcards, pinpassen, laadpassen en via de Fastned App.

De missie van Fastned is om de transitie naar duurzame mobiliteit te versnellen door vrijheid te geven aan elektrische rijders. Dit doet Fastned door het bouwen van snellaadstations waar elektrische auto’s supersnel kunnen laden. Sinds haar oprichting in 2012 heeft Fastned 145 snellaadstations gebouwd in Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België en Zwitserland. Daarnaast zal Fastned dit jaar starten met de bouw van de eerste snellaadstations langs belangrijke snelwegen in Frankrijk, waarvoor ze vorig jaar een aanbesteding won. Vorige week kondigde Fastned ook een samenwerking aan met de West-Vlaamse Intercommunale voor de realisatie van vijf laadstations langs hoofdwegen in Vlaanderen.

BENEFIC

Dit initiatief is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het BENEFIC(opent in nieuw venster)-project, dat deel uitmaakt van het Europese programma “Connecting Europe Facility(opent in nieuw venster)”, gefinancierd door de Europese Commissie.