Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zesde Vlaamse Havendag groot succes Persberichten

Zesde Vlaamse Havendag groot succes

7 mei 2023 - De zesde Vlaamse Havendag was een groot succes. Naar schatting gingen vandaag zo’n 85.000 enthousiastelingen op verkenning in de havens van Antwerpen, Zeebrugge, Oostende en Gent. En ook de inlandse containerterminal Genk opende vandaag de deuren. Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters spreekt van een groot succes, ondanks het wisselvallige weer: “Ik ben blij dat zoveel Vlamingen vandaag naar de Vlaamse Havendag zijn gekomen. Dit was een ideale kans om de havens beter te leren kennen. Onze havens zijn economische toegangspoorten en cruciaal voor onze economie, werkgelegenheid en welvaart. Er gebeurt dan ook heel veel in onze havens tot de verbeelding spreekt.” De zesde editie van de Vlaamse Havendag stond in het teken van het thema innovatie. Er waren meer dan 160 activiteiten.

Divers programma

De zesde editie van de Vlaamse Havendag werd georganiseerd door Port of Antwerp-Bruges, North Sea Port, Haven Oostende, Haven Genk en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaams overheid. In totaal vonden meer dan 160 activiteiten plaats, verspreid over alle havens. Je kon terecht op centrale eventzones of een bezoek brengen aan één of meerdere bedrijven in de havens. Maar ook schepen, terminals en de douane openden hun deuren. Het programma was erg divers: door de dokken varen, een terminal vanuit de hoogte bekijken, een telekraan besturen, met een drone vliegen, wandelen of fietsen door de natuur in het havengebied, een bezoek aan een waterstofstation, een windturbine of een bouwdok,… Randactiviteiten en allerlei foodtrucks maakten van de Havendag de ideale familie-uitstap.

Focus op innovatie

De focus van deze zesde Havendag lag op innovatie. Want havens staan nooit stil en zijn een proeftuin voor baanbrekende en innovatieve producten en technieken. Om hun belangrijke rol ook in de toekomst te kunnen uitoefenen gaan de havens uitdagingen aan op het vlak van innovatie, energie, circulaire economie, duurzaamheid, digitalisering, veiligheid of robotisering.

Minister Lydia Peeters is tevreden over opkomst en organisatie

© DMOW

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken had vandaag een heel drukke dag. Ze bezocht achtereenvolgens de havens van Antwerpen, Gent, Zeebrugge én Oostende. Lydia Peeters blikt tevreden terug over de opkomst en organisatie: “Ik heb vandaag heel wat interessante projecten en activiteiten gezien. In Antwerpen maakte ik kennis met de digital twin, het digitale broertje van Port of Antwerp-Bruges waarin alle realtime informatie over de haven wordt samengebracht. In North Sea Port bezocht ik het Kluizendok en Zoutman, de grootste overdekte zoutterminal van Europa. In Zeebrugge ging ik langs op de eventzone aan het Pierre Vandammehuis en bezocht ik het indrukwekkende bouwdok van de Scheldetunnel voor de Oosterweelverbinding. En in Oostende heb ik het centraal belevingsdorp en het Maritiem Onderzoekscentrum van de Vlaamse overheid bezocht. We mogen oprecht trots zijn op wat er allemaal beweegt in onze havens. Ik ben ook bijzonder blij dat zoveel mensen de weg naar de havens vandaag hebben gevonden. Mensen realiseren zich zo beter wat het belang is van onze havens.”

Meer informatie over de Vlaamse Havendag vind je op www.vlaamsehavendag.be(opent in nieuw venster)