Overzicht lopende onderzoeksoproepen
De Stuurgroep VIONA - bestaande uit afgevaardigden van de Vlaamse minister bevoegd voor Werk en Sociale Economie, de Vlaamse sociale partners en het departement Werk en Sociale Economie (WSE) - staat in voor de inhoudelijke sturing van het onderzoeksprogramma en lanceert jaarlijks één tot twee projectoproepen voor studie- en onderzoeks- en ontwikkelingsopdrachten. De Vlaamse minister bevoegd voor Werk keurt de oproepen goed, rekening houdend met het advies van de Stuurgroep.
Er zijn op dit moment geen lopende onderzoeksoproepen.
Overzicht lopende onderzoeken
Hieronder vindt u een overzicht van de projecten die - na gunstig advies van de Stuurgroep VIONA - door de Vlaamse minister bevoegd voor Werk en Sociale Economie werden goedgekeurd
Looptijd: 02 04 2021 – 31 05 2023
Een toereikend en betaalbaar kwalitatief aanbod aan kinderopvang kan ouders helpen om stappen op of naar de arbeidsmarkt te zetten. Het schept ruimte om werk te zoeken, een opleiding te volgen, of een gezin makkelijker te combineren met een job. Kinderopvang is daarenboven ook méér dan een instrument in activering, het heeft ook een belangrijke sociale en pedagogische functie.
Deze studie wil de leemte op het vlak van empirisch onderzoek naar de link tussen kinderopvang en tewerkstelling in Vlaanderen opvullen door onder andere antwoord te bieden op volgende vragen: Wie maakt gebruik van kinderopvang en wie niet? Voor die tweede groep: op welke drempels stuiten zij, en in het bijzonder personen in armoede? Welke impact heeft het gebruik van kinderopvang op de werk- en inkomenssituatie van gezinnen in Vlaanderen? De studie onderzoekt ook de potentiële financiële en niet-financiële terugverdieneffecten van kinderopvang in Vlaanderen.
Dit VIONA-onderzoek, in opdracht van Departement Werk en Sociale Economie en Opgroeien, wordt uitgevoerd door IDEA Consult i.s.m. HIVA en zal lopen tot mei 2023.Meer info is terug te vinden in het onderzoeksvoorstel.
Looptijd: 01 06 2021 – 31 12 2023
Verder bouwend op eerdere aandacht voor jobmobiliteit binnen het arbeidsmarktbeleid, wil deze leerstoel structureel en op middellange termijn data en wetenschappelijke inzichten rond arbeidsmarktdynamiek en loopbaantransities verwerven.
Er wordt enerzijds ingezet op analyse en onderzoek van dynamische arbeidsmarktdata. Daarbij worden trends inzake arbeidsdynamiek in kaart gebracht met oog voor (sub)sectoren, (sub)regio’s, de rol van flexibele jobs, … De resultaten daarvan zullen hun neerslag krijgen in een periodiek trendrapport.
Anderzijds zullen verdiepende analyses plaatsvinden rond (1) vacatures, aanwervingen en competenties, (2) werknemerstransities en loopbanen, (3) de dynamiek en gevolgen van grote jobcreatie en -destructie, en (4) woon-werkafstand en verhuisbewegingen.
Deze VIONA-leerstoel wordt opgenomen door HIVA en zal lopen tot eind 2023. De datasets en onderzoeksresultaten zullen publiek ontsloten worden. Meer informatie over het opzet van de leerstoel is terug te vinden in het onderzoeksvoorstel.
Looptijd: 22.12.2021 – 31.12.2022
De arbeidsmarktkrapte in Vlaanderen maakt het noodzakelijk om alle beschikbare kanalen aan te spreken om vacatures in te kunnen vullen. Een vlotte interregionale mobiliteit is daarbij essentieel. Maar ondanks de hoge werkloosheids- en inactiviteitsgraden in Brussel en Wallonië, blijft het aantal in Vlaanderen tewerkgestelde Walen en Brusselaars laag.
Met het oog op een vlottere interregionale arbeidsmobiliteit wil dit onderzoek een breder kader ontwikkelen rond grensoverschrijdende tewerkstellingszones. Onderzoeksvragen die daarbij aan bod komen, zijn:
- Wat zijn de kenmerken van de Waalse/Brusselse werklozenpopulatie?
- Wat zijn de beweegredenen/obstakels voor Walen/Brusselaars om een job in Vlaanderen te accepteren? Hoe kunnen deze obstakels worden overwonnen?
- In welke mate bereiken Vlaamse werkgevers de Waalse/Brusselse bevolking met hun vacatures? Wat zijn de obstakels ondervonden bij de rekrutering? Hoe kunnen deze worden overwonnen?
- Wat is de mogelijke rol van ‘tewerkstellingszones’ in het rekruteren van Walen/Brusselaars in Vlaanderen? Kunnen zulke zones worden geconceptualiseerd om rekrutering te optimaliseren?
- In welke mate is het mogelijk een dergelijke analyse uit te voeren op Franse grensarbeiders?
De studie wil een leemte opvullen op het vlak van recent onderzoek naar interregionale mobiliteit, en wil het potentieel voor tewerkstelling in kaart te brengen. Het concept van de interregionale tewerkstellingszones als functioneel afgebakende gebieden waarin vraag en aanbod, maar ook bijvoorbeeld wegennet en openbaar vervoer worden meegenomen, moet een effectievere bemiddeling tussen Vlaamse werkgevers en Waalse/Brusselse werkzoekenden mee mogelijk maken.
Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door Idea Consult i.s.m. het HIVA, loopt tot eind 2022.
Looptijd: 22.12.2021 – 30.09.2022
Door krapte en mismatch op de arbeidsmarkt is het zaak om creatief om te gaan met beschikbaar talent en competenties. Een manier om hier als werkgever op in te spelen, is het herdenken van bestaand werk door job redesign, waardoor het werk beter kan afgestemd worden op beschikbare profielen.
Dit onderzoek wil dan ook zicht krijgen op de voordelen, de toepasbaarheid en de haalbaarheid van job redesign (i-deals, job crafting, job carving, …) als strategie voor de instroom en de retentie van personeel in moeilijk invulbare vacatures in Vlaanderen.
Onderdelen binnen deze studie zijn:
- Een literatuurstudie over de verschillende concepten van job redesign en de randvoorwaarden die hun toepassing vergen;
- Een georganiseerd overzicht van praktijkvoorbeelden uit Vlaanderen en het buitenland waarin de verschillende concepten van job redesign als strategie voor instroom en retentie worden toegepast;
- Een analyse van het potentieel en de haalbaarheid van de toepassing van job redesign via case studies binnen enkele echte werkomgevingen, waarbij aandacht is voor eventuele drempels en hefbomen;
- Een bespreking van de representativiteit van de resultaten en hun implicaties voor beleid met vertegenwoordigers en experten uit verschillende sectoren;
- Een finaal overzicht van de kansen om via job redesign oplossingen te creëren voor knelpuntberoepen en de wijze waarop dit in beleid zou kunnen worden vormgegeven.
De inzichten uit de literatuurstudie, de goede praktijken in binnen- en buitenland, en de case studies zullen relevante beleidsaanbevelingen en innovatieve beleidsantwoorden opleveren rond het herdenken van jobs.
Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door Odyssee i.s.m. de Frans Nijhuisstichting, loopt tot eind september 2022.
Looptijd: 22.12.2021 – 30.09.2022
Op een krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om elk (potentieel) talent te benutten. Daarvoor wordt onder meer gekeken in de richting van personen die om diverse redenen niet aan het werk zijn en ook niet begeleid worden door VDAB. Het vraagt inspanningen van werkgevers om personen uit deze heel diverse groep tewerk te stellen.
Met dit onderzoek willen we zicht krijgen op de factoren aan werkgeverszijde die er mee voor kunnen zorgen dat niet-beroepsactieven (terug) de stap naar werk kunnen zetten. Daarnaast heeft de studie ook als doel om inzicht te krijgen in de profielen waarmee werkgevers aan de slag kunnen, en de drempels waarop werkgevers stuiten om bepaalde profielen aan het werk te stellen. Dit wordt vertaald in drie onderzoeksvragen:
- Welke profielen (persona’s) in de groep niet-beroepsactieven (met focus op de door het beleid als prioritair ingeschatte doelgroepen) vertegenwoordigen reëel arbeidsmarktpotentieel om in bepaalde (knelpunt)sectoren aan de slag te gaan?
- Wat zijn de elementen die we kunnen onderscheiden die maken dat bepaalde werkgevers erin slagen niet-beroepsactieven (duurzaam) aan het werk te helpen? Op welke drempels botsen werkgevers bij het tewerkstellen van bepaalde persona’s uit de prioritaire doelgroepen?
- Welke beleidsmaatregelen kunnen hier nog verder op inspelen? Met welke maatregelen kan de Vlaamse overheid werkgevers ondersteunen?
Het onderzoek zal beleidsadviezen geven rond maatregelen die werkgevers ondersteunen om niet-beroepsactieven met arbeidspotentieel tewerk te stellen.
Dit onderzoek, dat uitgevoerd wordt door Idea Consult, loopt tot eind september 2022.