Het Departement Zorg staat in voor een voldoende en kwaliteitsvol zorg- en welzijnsaanbod in heel wat verschillende sectoren, zowel de zorg in uw buurt als meer gespecialiseerde vormen van zorg. We erkennen en subsidiëren voorzieningen en individuele zorgverstrekkers. We stimuleren bovendien hun samenwerking via netwerken en met slimme IT-oplossingen.
Zorg in uw buurt
Ons departement zet volop in op de organisatie van een kwaliteitsvolle en toegankelijke eerstelijnszorg, waar iedereen zonder doorverwijzing terecht kan. Via heel wat vernieuwende projecten en initiatieven met participatie van zowel burgers als professionals is de zorg in uw buurt in volle beweging om u nog beter te kunnen helpen.
- Op zoek naar een voorziening in Vlaanderen? Er zijn verschillende initiatieven die informatie bieden over zorgvoorzieningen die erkend worden door de Vlaamse overheid.
- Het team organiseert de eerste lijn in Vlaanderen door het erkennen en financieren van de zorgraden, de huisartsenkringen, palliatieve zorg en Vivel.
- Op zoek naar een hulpverlener of zorgvoorziening? De Sociale Kaart bundelt alle zorg op één plek.
- Overzicht van sociale rechten op federaal, Vlaams, provinciaal en lokaal niveau. De nieuwe Rechtenverkenner is nu online!
- We erkennen en/of subsidiëren de centra voor algemeen welzijnswerk, Tele-Onthaal en de instellingen voor schuldbemiddeling.
- We voorzien in een aanbod voor personen met zorg- en of welzijnsproblemen die (nog) niet terecht kunnen op de gewone arbeidsmarkt.
- Vorm van sociaal werk die met innovatief projectwerk en geëngageerd buurtwerk mensen samenbrengt om te werken aan concrete en duurzame oplossingen.
- Info & ondersteuning (juridisch & psychosociaal) voor slachtoffers (en naasten en getuigen) van misdrijven, verkeersongevallen, rampen en aanslagen.
- Heb je nood aan een luisterend oor? Contacteer dan één van de hulplijnen.
- We ondersteunen het vrijwilligerswerk in welzijn en gezondheid in Vlaanderen en Brussel.
Woonzorg
Het mogelijk maken dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, dat is een belangrijke doelstelling van het departement. Maar wanneer thuis wonen niet meer lukt, moeten mensen terecht kunnen in zorgvoorzieningen waar er kwaliteitsvolle zorg geboden wordt. Om deze twee doelstellingen te realiseren vergunnen, erkennen en subsidiëren we voorzieningen die hierop inzetten.
- Het Departement Zorg staat in voor het erkennen en subsidiëren van verschillende Vlaamse zorgvoorzieningen zoals de woonzorgcentra.
- We vergunnen, erkennen, financieren en handhaven thuiszorgvoorzieningen, lokale dienstencentra en verenigingen voor mantelzorgers en gebruikers.
- Woonzorgvoorzieningen waar er ernstige of aanhoudende vragen rijzen over de kwaliteit van de zorg, worden onder verhoogd toezicht geplaatst.
- Heeft u een vraag of een klacht over een residentiële ouderenvoorziening? De medewerkers van de woonzorglijn helpen u verder.
Gespecialiseerde zorg
- Het Departement Zorg erkent de algemene, universitaire en categorale (revalidatie)ziekenhuizen in Vlaanderen.
- Het departement is verantwoordelijk voor het beleid geestelijke gezondheidszorg, erkennen/financieren van voorzieningen en psychosociale revalidatie.
- De revalidatieziekenhuizen bieden gespecialiseerde en multidisciplinaire revalidatie aan voor complexe aandoeningen en ongevallen.
- U kunt een ambulancedienst voor 'niet-dringend liggend ziekenvervoer' inschakelen als u niet met gewoon vervoer naar het ziekenhuis kunt voor bv. een onderzoek.
Open data / CoBRHA
De entiteiten van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin (WVG) sturen elke dag de gegevens van hun erkende Vlaamse zorgvoorzieningen door naar CoBRHA (Common Base Registry for HealthCare Actors). CoBRHA is een interbestuurlijke databank die alle erkende zorgvoorzieningen en zorgverstrekkers in België bevat.