Gedaan met laden. U bevindt zich op: Diervriendelijke methode voor het doden van pluimvee Onderzoeksprojecten in opdracht van Dierenwelzijn Vlaanderen

Diervriendelijke methode voor het doden van pluimvee

Problematiek

Soms moeten kleine aantallen pluimvee op het bedrijf gedood worden, omwille van ziekte of verzwakking, bij de selectie van dieren die te klein blijven of bij kleinschalige ruimingen. Deze dieren moeten zo diervriendelijk mogelijk gedood worden, ofwel na eerst bedwelmd te zijn ofwel met een methode die de onmiddellijke dood veroorzaakt. De toegelaten bedwelmings- en dodingsmethoden zijn in Europese regelgeving vastgelegd.

Momenteel bestaan er twee methoden die praktisch toepasbaar zijn voor euthanasie van individueel pluimvee op het bedrijf: cervicale dislocatie en een percuterende slag op de kop, al dan niet met penetratie van de hersenen. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen.

Er is nood aan een diervriendelijke en praktisch toepasbare methode voor het bedwelmen of doden van kleine aantallen pluimvee, die ook gebruikt kan worden bij grote vogels.

Doelstelling

Een techniek ontwikkelen voor het bedwelmen of onmiddellijk doden van individueel pluimvee, die ook gebruikt kan worden op zwaardere vogels zoals kalkoenen. Deze techniek moet rekening houden met het dierenwelzijn en met de praktische uitvoering. Ze moet dus makkelijk te gebruiken en betrouwbaar zijn, mag geen grote installatie vergen en niet te duur zijn.

Uitvoerder

ILVO en Universiteit Gent

Startdatum

1 april 2017

Duur

15 maanden