Tijd en plaats

U vindt de datum, plaats en uur van het examen in het EC-platform (opent in nieuw venster). Het examencentrum van de Examencommissie bevindt zich in het Consciencebouw (Koning Albert II Laan 15, 1210 Brussel), vlakbij station Brussel-Noord. Op de website van de Examencommissie vindt u de vakspecifieke examenlocaties (opent in nieuw venster)

Het examencentrum bevindt zich op de 1ste verdieping van het gebouw: loop links voorbij de onthaalbalie en neem de trap naar de 1ste verdieping. Aan de trap zelf staat een bordje met een verwijzing naar de Examencommissie. Boven gaat u onmiddellijk naar rechts en loopt u rechtdoor tot op het einde van gang. Daar vindt u de wachtruimte met onthaalbalie waar u zicht kunt aanmelden. 

Afwezig

Kunt u door omstandigheden niet deelnemen aan een examen? Dan kunt u zich tot 7 dagen voor het examen uitschrijven. Schrijft u zich later uit, of bent u niet aanwezig op een examen? Dan krijgt u de status 'niet-deelname'. U verliest geen examenbeurt. 

Ook als u niet op het examen aanwezig kunt zijn wegens ziekte krijgt u de status 'niet-deelname'. U hoeft uw afwezigheid niet te wettigen met een afwezigheidsattest. 

Te laat

Als u te laat bent voor een examen mag u niet deelnemen. U krijgt dan de status 'niet-deelname'. U verliest geen examenbeurt als u niet deelneemt aan het examen.

  • Er wordt enkel een uitzondering gemaakt als u te laat bent voor een schriftelijk of digitaal examen. In dat geval mag u tot 15 minuten na het aanvangsuur deelnemen aan het examen. U krijgt geen extra tijd om het examen af te leggen.
  • Bent u te laat voor een mondeling examen, praktijkexamen, portfolio en interview, of assessment? Dan mag u sowieso niet meer deelnemen aan het examen. 

Benodigdheden

Berg al uw persoonlijke spullen (waaronder ook uw horloge en telefoon) op in een van de lockers in de gang.

De Examencommissie voorziet het nodige materiaal om het examen af te legen: balpen, rekenmachine, een klok en boeken om mondeling examen af te leggen. U mag een grafisch rekentoestel meenemen als dit vermeld staat in de vakfiche. 

Status 'niet-deelname' en schorsing

Als u de status 'niet-deelname' krijgt kunt u zich vanaf 21u opnieuw inschrijven voor een volgend examenmoment

U kunt maximum 4 keer per kalenderjaar de status ‘niet-deelname’ krijgen. Na een 5de keer status ‘niet-deelname’ wordt u 2 maanden geschorst. Die gaat in op de dag dat u een 5de ‘niet-deelname’ krijgt en loopt ook door tijdens vakantieperiodes. Vb. Als u op 6 juli geschorst wordt loopt uw schorsing af op 6 september. 

De gevolgen zijn:

  • U wordt uitgeschreven uit de studierichting
  • U wordt uitgeschreven voor alle examens die u gepland had
  • U kunt het EC-platform tijdelijk niet meer gebruiken. 

Als u na uw schorsing opnieuw wilt deelnemen aan examens, moet u

  • opnieuw inschrijven voor een studierichting
  • opnieuw inschrijvingsgeld betalen.

U hoeft geen nieuwe infosessie te volgen. Uw examenbeurten en examenresultaten blijven behouden. U krijgt opnieuw 4 'kansen' voor een status 'niet-deelname'. 

Veelgestelde vragen