Gedaan met laden. U bevindt zich op: Regelgeving

Regelgeving

Om de verkeersveiligheid te verhogen, moeten alle nieuwe landbouwvoertuigen die vanaf 1 januari 2020 worden verkocht, geregistreerd en in het verkeer gebracht, voldoen aan nieuwe Europese regelgeving:

  • voertuigen met Europese goedkeuring moeten voldoen aan de Europese verordening EU 167/2013
  • voertuigen met nationale goedkeuring moeten voldoen aan het Koninklijk besluit van 2 oktober 2017.

Het Koninklijk besluit van 2 oktober 2017(opent in nieuw venster) wijzigt het Koninklijk besluit van 15 maart 1968 over de technische eisen waaraan de auto's, hun aanhangwagens, hun onderdelen en hun veiligheidstoebehoren moeten voldoen: publicatie in het Belgisch Staatsblad op 24 oktober 2017.

De nieuwe Europese verordening EU 167/2013 (die de vroegere richtlijn 2003/37/EG vervangt) betreffende de typegoedkeuring van landbouw- of bosbouwtrekkers en hun aanhangwagens, verwisselbare getrokken machines, systemen, onderdelen en technische eenheden bepaalt een vernieuwde kijk op de technische eisen van landbouwvoertuigen.

Het voordeel van de verordening is dat ze bijdraagt aan een verhoogde verkeersveiligheid en dat alle voertuigen onmiddellijk een Europees statuut krijgen. Zo ontstaan minder problemen wanneer ze over landsgrenzen verkocht of gebruikt worden. Anderzijds moeten alle fabrikanten zich nu naar deze Europese richtlijnen aanpassen.

De verordening EU 167/2013 is niet van toepassing op verwisselbare machines die in het wegverkeer volledig vrij van de grond zijn of niet rond een verticale as kunnen draaien.