Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tips om na te gaan of uw EPC correct werd opgemaakt

Tips om na te gaan of uw EPC correct werd opgemaakt

Heeft uw energiedeskundige goed werk geleverd? Heeft die het EPC correct opgemaakt? Op deze pagina vindt u heel wat tips om dat na te gaan.

Hieronder enkele dingen die te goed om te weten zijn als u een EPC laat opmaken door een energiedeskundige.

Prijs

Vraag verschillende energiedeskundigen een prijsofferte voor de opmaak van het EPC. Vergelijk de prijzen, maar kies niet altijd voor de laagste prijs. De opmaak van een EPC vraagt best wel wat tijd: voorbereiding, bezoek ter plaatse, opmaak EPC, … Een spotgoedkoop EPC is dus weinig realistisch en de energiedeskundige zal dan misschien sommige zaken niet of niet goed uitvoeren om tijd te besparen.

Plaatsbezoek is verplicht

Nadat u een energiedeskundige gekozen hebt, zal die een afspraak met u moeten maken om ter plaatse te komen om de nodige vaststellingen te komen doen tijdens een plaatsbezoek. De energiedeskundige bezoekt alle kamers, meet de ruimtes op, bekijkt de kenmerken van de beglazing, isolatie en installaties en maakt overal foto’s van. Voor meer info, zie: Plaatsbezoek voor EPC of bekijk de video.

Inhoud is aan het laden

Bewijsstukken

De energiedeskundige zal u ook om bewijsstukken vragen en het belang ervan toelichten. Indien uw dak bijvoorbeeld geïsoleerd is, maar dat niet meer zichtbaar is, zult u bijvoorbeeld door facturen moeten aantonen dat er wel degelijk geïsoleerd is. Een energiedeskundige mag niet zomaar aannemen of er isolatie geplaatst werd, zonder dat daarvoor bewijzen zijn.

Hoe zelf nagaan of het EPC correct werd opgemaakt?

In de bijlage van het EPC kunt u alle - door de energiedeskundige - ingevoerde elementen terugvinden die gebruikt werd bij de opmaak van het EPC. Die informatie staat onder het puntje ‘Energieprestatiecertificaat (EPC) in detail’. In dit voorbeeld-EPC(PDF bestand opent in nieuw venster) vindt u dat terug vanaf pagina 5.

U kunt zelf enkele controles uitvoeren op de ingevoerde gegevens om te zien of het EPC waarheidsgetrouw werd opgemaakt. De energiedeskundige moet bij het opmaken van het EPC een uitgebreide handleiding (het ‘inspectieprotocol’) volgen, dat de richtlijnen bevat. Hieronder worden beknopt enkele checks en richtlijnen opgesomd.

Klacht indienen?

Denkt u dat er fouten werden gemaakt bij het opmaken van uw EPC?

  • Contacteer dan in eerste instantie de energiedeskundige die het EPC opmaakte.
  • Komt u er samen niet uit, dan kunt u dat melden aan het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA). Het VEKA neemt elke klacht ernstig en elke klacht wordt onderzocht.

Veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen over het EPC.