Gedaan met laden. U bevindt zich op: Gastopvang

Gastopvang

Gastopvang betekent dat een gastgezin een zorgbehoevende voor een dag of voor enkele dagen opvangt in de eigen woning van het gezin.

Welke hulp?

Gastgezinnen vormen een aanvulling op de professionele hulp, de vrijwilligers van de diensten voor oppashulp en de mantelzorgers (een familielid, buur of vriend die op andere dagen de zorgbehoevende verzorgt). Het is de bedoeling om zo de mantelzorger te ondersteunen en tijdelijk zijn taken over te nemen.

De gastgezinnen zijn vrijwilligers. Een gastgezin kan maximaal 3 personen gelijktijdig opvangen.

De diensten voor gastopvang coördineren de vraag en het aanbod. Wilt u gastopvang, dan neemt u dus contact op met zo’n dienst. Die dienst gaat dan op zoek naar een gastgezin dat het beste aan uw vraag beantwoordt.

Voor wie?

De doelgroep voor gastopvang zijn voornamelijk ouderen die geen nood hebben aan intensieve zorg. Ze hebben wel behoefte aan (re)activering, verzorging, gezelschap, toezicht en/of begeleiding bij activiteiten in het dagelijkse leven.

De aandacht gaat daarbij vooral naar personen die weinig of geen contact hebben en eenzaam zijn. Verder komen ook personen in aanmerking die ondersteuning krijgen van mantelzorgers, maar tijdelijk geen beroep kunnen doen op hen.

Bedrag

U betaalt alleen een onkostenvergoeding aan de dienst voor gastopvang. Aan het gastgezin zelf moet u niets betalen.