Gedaan met laden. U bevindt zich op: MVOO-criteriatool Acties en goede voorbeelden

MVOO-criteriatool

Sinds 2022 werken de Vlaamse overheid en de Nederlandse Rijksoverheid samen aan het ontwikkelen, actualiseren en publiceren van criteria voor maatschappelijk verantwoordelijke overheidsopdrachten (duurzame overheidsopdrachten).

De opdracht m.b.t. het beheer van de criteria en de website werd toevertrouwd aan een consortium van Nederlandse en Vlaamse bedrijven. Deze samenwerking moet leiden tot grotendeels gelijklopende criteria voor maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten en zullen op een dynamische manier op een webplatform (de MVOO-criteriatool) aangeboden worden. Zo zijn ze beschikbaar voor alle aankopers in Vlaanderen en Nederland die de wetgeving overheidsopdrachten, respectievelijk de Nederlandse aanbestedingswet moeten toepassen.

De publicatie van de eerste Vlaamse versie van de gezamenlijk ontwikkelde criteria is begin 2024 voorzien. Momenteel kunnen geïnteresseerde stakeholders feedback geven op de criteria voor de clusters ‘Kantoorfaciliteiten en -diensten’, ‘Automatisering en telecommunicatie’ en ‘Energie’. De tool en het proces van feedback werden toegelicht in een infosessie op 17/04/2023. Bekijk deze infosessie hier.(opent in nieuw venster)

De Vlaamse overheid gelooft dat deze samenwerking zowel voor de overheid als voor de stakeholders efficiëntieverhogend is, o.a. omdat deze grotendeels gelijklopende duurzaamheidscriteria Nederlandstalige aankopers over de landsgrenzen heen inspireren. Dat moet leiden tot uniformering in bestekken en een groter hefboomeffect op de markt. Ook de markt is er immers bij gebaat om frequent met geüniformeerde criteria geconfronteerd te worden i.p.v. met een allegaartje van verschillende criteria. Bovendien hoeven stakeholders slechts in één proces hun insteek te geven aangezien heel wat productgroepen op de Nederlandse en Vlaamse markt gelijkaardig zijn en veel spelers actief zijn over de landsgrens heen.

De samenwerking vertrekt o.a. vanaf de in Nederland al bestaande criteria. In de zomer van 2021 onderzocht de Vlaamse overheid via een stakeholderbevraging of deze criteria toepasbaar zijn in de Vlaamse context en welke algemene aandachtspunten de stakeholders voor de samenwerking hebben.
Lees de samenvatting van de resultaten en de manier waarop de Vlaamse overheid met de aandachtspunten zal omgaan.(PDF bestand opent in nieuw venster)

Lager lees je de antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het project. Heb je een vraag en vind je het antwoord niet op deze website? Contacteer ons via duurzaamaanbesteden@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

Veelgestelde vragen