Gedaan met laden. U bevindt zich op: Evaluatie van topkader Informatie voor topkader

Evaluatie van topkader

Behoor je tot het topkader van de Vlaamse overheid? Dan kun je rekenen op een professionele aanpak van je planning, opvolging en evaluatie. Die evaluatie gebeurt op verschillende momenten: na de proeftijd, op het einde van elk werkjaar en na elke mandaatperiode.

Voor wie?

Wat?

Als topambtenaar bij de Vlaamse overheid word je geëvalueerd door je opdrachtgever of de Vlaamse Regering. Er bestaan 3 soorten evaluaties:

 • evaluatie na de proeftijd door je opdrachtgever
 • jaarlijkse evaluatie op het einde van elk werkjaar door je opdrachtgever
 • mandaatevaluatie op het einde van elke mandaatperiode door de Vlaamse Regering

Evaluatie na de proeftijd

Als nieuwe topambtenaar doorloop je eerst een proeftijd. Die proeftijd duurt minimaal 6 en maximaal 12 maanden. Statutair aangestelde topambtenaren worden na hun proeftijd vastbenoemd in de graad van directeur-generaal of adjunct-directeur-generaal. Voorwaarde is een positieve evaluatie van de proeftijd door je opdrachtgever.

  Jaarlijkse evaluatie

  Als topambtenaar doorloop je jaarlijks een evaluatiecyclus. De evaluatie van het afgelopen werkjaar gebeurt door je opdrachtgever. Die wordt bijgestaan door het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) dat zich op haar beurt laat bijstaan door een externe partner.

   Mandaatevaluatie

   Iedere topambtenaar wordt aangesteld in een ‘mandaat’. Dat mandaat heeft een maximale looptijd van 6 jaar en kan 2 keer worden hernieuwd. Een mandaatevaluatie wordt uitgevoerd wanneer je 1ste of 2de mandaat is verstreken en je een volgend mandaat wenst op te nemen. Voorwaarde is een positieve evaluatie van het afgelopen mandaat door de Vlaamse Regering. Die wordt bijgestaan door AgO dat zich op haar beurt laat bijstaan door een externe partner.