Gedaan met laden. U bevindt zich op: “Snelle maatschappelijke veranderingen dwingen de Vlaamse overheid tot wendbaarheid” Nieuwsberichten voor leidinggevenden

“Snelle maatschappelijke veranderingen dwingen de Vlaamse overheid tot wendbaarheid”

Nieuwsbericht
23 juni 2023

Je bent topambtenaar en je wilt samen met je directieteam je organisatie klaarmaken voor verandering. Hoe bereik je dat doel? Het antwoord op die vraag is complex. Het in de praktijk brengen is nog uitdagender en ondertussen verwacht de maatschappij steeds meer wendbaarheid van overheidsorganisaties. Daarom organiseert het Agentschap Overheidspersoneel (AgO) de masterclass rond organisatieverandering en leiderschap. Peter Rabaey van AgO vertelt je er meer over.

Waarom organiseert AgO een masterclass rond leiderschap en verandering?

Peter Rabaey: “Je hoeft het nieuws maar te volgen en je merkt dat onze wereld razendsnel verandert. De technologie maakt reuzensprongen, denk maar aan alle nieuwigheden rond artificiële intelligentie. Ook geopolitiek is de stabiliteit ver te zoeken. De oorlog in Oekraïne en de bijbehorende vluchtelingenstroom tonen dat elke dag aan. Dan zijn er nog de gigantische uitdagingen die de klimaatverandering met zich meebrengt. Als overheid staan we in voor een maatschappelijke dienstverlening. Dus als onze samenleving verandert, moeten ook wij als overheid veranderen. Wat we vandaag zo doen, moeten we binnen 5 jaar waarschijnlijk op een andere manier doen. In zo’n snel veranderende omgeving is het belangrijk om alert te blijven. Die flexibiliteit krijg je alleen in je organisatie als je de nodige leiderschapskwaliteiten in huis hebt. Daarom bieden we een masterclass rond leiderschap aan. Je gaat als directieteam dan door een traject van verschillende sessies, verspreid over 7 maanden. Omgaan met verandering staat daarbij centraal.”

Ik vind het een must om nieuwe inzichten te krijgen om die dan direct in de praktijk toe te passen. Dat is ook de formule van de masterclass.

Peter Rabaey

Peter Rabaey

Ook de masterclass zelf ontsnapt niet aan verandering.

“Klopt, we hebben de piloot achter de rug. Op basis van de feedback die we krijgen, sleutelen we nu aan de tweede editie. Als we het hebben over verandering, moeten we natuurlijk zelf ook evolueren en ons aanbod aanpassen. Toch zijn er ook zaken die we willen behouden: breng als deelnemer je uitdagingen of veranderprojecten mee naar de masterclass. Die gebruiken we dan als leermateriaal tijdens de opleiding en zo kom je direct tot zaken die je op de werkvloer kunt uitproberen. Ook het feit dat je als topambtenaar samen met je volledige directieteam het traject volgt, werd erg gesmaakt. Dat behouden we dus ook.”

Volgde je zelf al trainingen uit het aanbod van AgO?

“Zeker. Ik stapte in het traject om leiderschapscoach te worden voor collega-leidinggevenden bij de Vlaamse overheid. Ik volgde een verdiepende training rond systemisch coachen. En onlangs stond er een mentortraining op het programma. Ik vind het een must om nieuwe inzichten te krijgen om die dan direct in de praktijk toe te passen. Dat is ook de formule van de masterclass: je neemt de uitdagingen van je werk mee naar de opleiding, je bespreekt die en je gaat met nieuwe inzichten naar huis. Bijvoorbeeld over hoe je het middenmanagement in je organisatie optimaal betrekt bij je verandertraject.”

Interesse in dit traject?

Meld je samen met je directieteam aan via de webpagina Masterclass Leiderschap: organisatie in verandering.