Gedaan met laden. U bevindt zich op: Deel Verwerkers Delen van het IMJV

Deel Verwerkers

Als u bent aangemeld in het IMJV-loket ziet u bovenaan meerdere tabbladen. Is er in uw IMJV-dossier een tabblad ‘Verwerkers’? Dan kunt u in dat deel Verwerkers de afvalstoffen rapporteren die u in het voorgaande jaar invoerde in het Vlaamse Gewest om te verwerken.

Wie moet deel Verwerkers invullen?

De OVAM stelt voor de IMJV-campagne van 2024 (productiejaar 2023) geen steekproef op van bedrijven die een verwerkersmelding moeten indienen.

Welke info moet ingevuld worden?

In deel Verwerkers rapporteert u de afvalstoffen die u het vorige jaar invoerde in het Vlaamse Gewest om te verwerken. Het gaat dus steeds om afvalstromen die de eigen inrichting binnenkomen. Stromen die de eigen inrichting verlaten, moeten gemeld worden in deel Afval.

Een afvalstof is afkomstig van buiten Vlaanderen wanneer de productie ervan buiten Vlaanderen gebeurde. Wanneer afvalstoffen van buiten het Vlaamse Gewest uw bedrijf bereiken nadat ze door een ander Vlaams bedrijf gesorteerd of voorbehandeld werden op een manier die impact heeft op aard en samenstelling, dan moet u deze niet melden.

Wanneer u afvalstoffen rechtstreeks van buiten het Vlaamse Gewest ontvangt en u voert er een sortering of andere voorbehandeling op uit waardoor ze van aard of samenstelling wijzigen, dan moet u deze steeds melden, ook al zorgt u niet zelf voor een verdere of definitieve verwerking.

Heeft u hier niets te melden heeft, dan kiest u voor de optie ‘Ik heb geen afvalstoffen ter verwerking van buiten het Vlaamse Gewest ingevoerd’.

Hoe het deel Verwerkers invullen?

 • Zodra u bent ingelogd in het online IMJV-loket, vindt u op elk scherm bovenaan een link ‘Uitleg over dit scherm’.
  U kunt ook via deze link uitleg over elk scherm van deel Verwerkers raadplegen.
 • Meer informatie vindt u in de handleiding bij ‘Handige documenten’ hieronder.

Handige documenten

 • Handleiding deel Verwerkers(PDF bestand opent in nieuw venster)
 • Referentielijst verwerkers IMJV meldingsjaar 2022 (versie gepubliceerd op xx-xx-202x).
  In deze lijst vindt u gegevens van mogelijke afvalverwerkers. U kunt deze lijst gebruiken bij het invullen van deel Afval. Het OVAM-nummer en -volgnummer zijn geen vergunningsnummers die wijzen op het hebben van een geldige vergunning, maar dienen enkel als identificatie van het bedrijf. Deze lijst is opgemaakt voor de rapportering over 2021. Bijgevolg verwijst deze lijst op geen enkele wijze naar eventuele activiteiten in 2022.
 • Lijst van euralcodes(opent in nieuw venster)
  In deze lijst vindt u alle mogelijke euralcodes (afvalstoffencodes) die u kan gebruiken in deel Verwerkers. Op de OVAM-website vindt u nog heel wat extra info over de euralcodes met ook een euralwizard. Dit is een vragenlijst voor het bepalen van de juiste euralcode van een afvalstof.
 • Lijst van geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of –makelaars met OVAM-nummers(opent in nieuw venster)
  In het digitale register van de OVAM kunt u de gegevens vinden van de geregistreerde inzamelaars, afvalstoffenhandelaars of –makelaars. Deze gegevens kunt u gebruiken bij het invullen van deel Afval.

Veelgestelde vragen