Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ontdek het verhaal van Emmanuel Waarom lesgeven ook iets voor jou is

Ontdek het verhaal van Emmanuel

EMMANUEL (46), osteopaat en gastleraar 

Emmanuel heeft het beroep van gastleraar al helemaal onder de knie.

"Vier uur studie, op één week? Dat is van het goede teveel."

“4 uur studie, op één week? Dat is van het goede teveel, als je het mij vraagt. Uren waarop leerlingen zich vervelen, niets bijleren, niets opbouwen. Dat is niet alleen vervelend voor de jongeren, maar ook een probleem voor de maatschappij. Hoe kan een student chemie verder bouwen op kennis die hij in het secundair niet opgedaan heeft? Daar wilde ik écht iets aan veranderen. Dus stapte ik naar de directie van KOBOS, en deelde ik mee dat ik me graag vrij maak om een paar uur les te geven. We bleken een match: ik kon 4 lesuren aan de slag! Dat vertaalde zich in 8 uur werk per week waarop ik bezig was met lesgeven, voorbereiden, verbeteren, … De ideale afwisseling met mijn andere job. Fijn voor de school én een positieve ervaring voor mij!”

Was dat ook je eerste ervaring met onderwijs?

“Nee hoor. Na mijn opleiding tot kinesist begon ik mijn eigen praktijk als osteopaat. Ik doe mijn werk graag, maar vul het graag aan met andere dingen. Ik doe onderzoek aan de UA en gaf al gastcolleges aan de universiteit. Zo ontdekte ik dat ik graag lesgeef. In KOBOS ontdekte ik dat lesgeven aan tieners evenveel voldoening geeft als de colleges aan jongvolwassenen. Ook met hen kan je praten, ook zij hebben interessante ideeën. En de leerlingen? Die profiteren mee van mijn ervaringen op de werkvloer. Mijn insteek is net iets anders. Een leraar die vanuit de theorie vertrekt, pakt het toch net iets anders aan.”

Je koos dus heel bewust om les te geven aan jongeren?

“Absoluut! Ik koos voor een kleine lesopdracht vanuit mijn sociaal engagement. Maar ook op persoonlijk vlak is het positief: de verloning in het onderwijs is niet slecht, het brengt een mooie afwisseling in de werkdruk en vooral: lesgeven is gewoon leuk! Een grotere lesopdracht opnemen zie ik niet zitten omdat ik ook mijn andere job met hart en ziel doe. Maar voor die 4 lesuren mogen ze me direct weer bellen.”

Heb je nog raad voor wie het ook een kans wil geven?

“Mijn tip voor wie ook wil proeven van het onderwijs? Niet twijfelen, ga er gewoon voor. Stel je kandidaat bij een school en spring!”

Meer getuigenissen?