Waarom lesgeven de mooiste job is die er bestaat

Lesgeven is meer dan leerstof geven. Het is het beste van jezelf geven om het beste uit je leerlingen te halen. Het is je vakkennis en je expertise delen met de experts van morgen. Het is je leerlingen uitdagen en door hen uitgedaagd worden, zodat zij straks sterk staan en positief omgaan met wat ze op hun bord krijgen. Het is kansen geven en blijven geven. Lesgeven is samen de toekomst vormgeven.

Kortom:

Lesgeven is alles geven ...

Inhoud is aan het laden

... en daar veel voor terugkrijgen

Zoals voldoening

Je ziet je leerlingen groeien. Ze worden elk schooljaar een paar centimeter groter maar vooral slimmer, enthousiaster, zelfzekerder, socialer, kritischer of vaardiger. En dat laatste is volledig - of toch voor een belangrijk deel - dankzij jou. Hoe knap is dat?

Flexibiliteit en vrijheid

Je geeft les via een vooraf vastgelegd uurrooster, maakt deel uit van klassenraden en werkgroepen. De rest van je job plan je flexibel in: denk aan lessen voorbereiden, samenwerken met collega’s of taken verbeteren. Dat betekent dat je deels de vrijheid hebt om zelf te bepalen wanneer je werkt en wanneer je vrije tijd hebt.

En aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden

Een interessant salaris, een internetvergoeding, terugbetaling van je woon-werkverkeer met het openbaar vervoer of een fietsvergoeding. En verschillende vakantieperiodes per jaar, om er al een paar te noemen. Als je vastbenoemd bent, komen daar nog extra voordelen bij, zoals werkzekerheid en een overheidspensioen. Niet slecht toch?

Lesgeven is voor en achter je klas staan

Geloof je het niet? Babbel eens met leerkrachten uit je omgeving. Of lees wat juf Siham Taibi, meneer Michael Heyndrickx en Benny Goossens van hun job vinden. Je merkt al snel: lesgeven is inhoud geven en je soms inhouden. En jij? Wat heb jij te geven?

Na 3 jaar voor de klas krijg ik nog altijd een kick als ik mijn leerlingen zie groeien. De tekeningen en briefjes die ik krijg, ze betekenen zoveel.

Siham Taibi

Geeft les in het 5de leerjaar lager onderwijs

Ik geniet het meest van mijn job wanneer ik voel dat de hele klas mee is. Dan gaat de hele groep op in het thema zoals armoede, racisme of taal.

Michael Heyndrickx

Geeft Nederlands, psychologie en sociologie en sociale wetenschappen in het tso

Mijn doel is stielkennis, handigheid en métier bijbrengen. Als enkele leerlingen mijn tips opsteken en hun project rond krijgen, dan is mijn jaar goed.

Benny Goossens

Leraar Hout in het Oscar Romerocollege in Dendermonde

Meer getuigenissen van leraren?

Voel je het al kriebelen?

Super. Want lesgeven is samen een nieuwe generatie vormgeven. Voor en achter je klas staan. En alles geven. Twijfel je nog? Kom te weten of lesgeven iets voor jou is, hoe je leraar wordt en hoe dat praktisch in zijn werk gaat.