Gedaan met laden. U bevindt zich op: Toevoeging van de Vlaamse overheid als territoriaal coördinator in het MyCovenant platform Nieuwsberichten lokaal energie- en klimaatbeleid

Toevoeging van de Vlaamse overheid als territoriaal coördinator in het MyCovenant platform

Nieuwsbericht
27 november 2023

Sinds 2022 is de Vlaamse overheid erkend als regionale territoriale coördinator van het Burgemeestersconvenant. Het Secretariaat van het Burgemeestersconvenant zal de Vlaamse overheid toevoegen als territoriaal coördinator in het MyCovenant platform.

Momenteel zijn er verschillende spelers betrokken bij het Burgemeestersconvenant in Vlaanderen. VVSG is promotor van het Burgemeestersconvenant, terwijl de intercommunales en provincies optreden als bovengemeentelijke territoriale coördinatoren. Sinds 2022 is ook de Vlaamse overheid (i.c. het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, het departement Omgeving en het Agentschap Binnenlands Bestuur) door het Secretariaat van het Burgemeestersconvenant officieel erkend als regionale territoriale coördinator aangezien deze de lokale besturen op verscheidene manieren ondersteunt:

  • opmaak van de gemeentelijke CO2-inventarissen en de maatregelentool emissiereductie;
  • financiering via het Lokaal Energie- en Klimaatpact;
  • ondersteuning via het Netwerk Klimaat;
  • ondersteuning en subsidiëring i.h.k.v. de Blue Deal.

Via deze weg delen we mee dat het Secretariaat van het Burgemeestersconvenant de Vlaamse overheid nu ook zal toevoegen als territoriaal coördinator in het MyCovenant platform aan het profiel van de steden en gemeenten die het Burgemeestersconvenant ondertekend hebben. Op deze manier heeft de Vlaamse overheid een overzicht van de status en realisaties van de steden en gemeenten i.h.k.v. het Burgemeestersconvenant, en krijgt het ook toegang tot de data die een gemeente invult in het MyCovenant platform (aangezien deze functionaliteit standaard geldt voor alle territoriale coördinatoren). De Vlaams overheid heeft niet de intentie om deze data te wijzigen.

Vragen? Contacteer het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap via margot.vancauter@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) t.e.m. 22/12/2023. Ook specifieke suggesties voor verdere ondersteuning i.h.k.v. het Burgemeestersconvenant zijn welkom.