Gedaan met laden. U bevindt zich op: Types milieuvriendelijke voertuigen

Types milieuvriendelijke voertuigen

Bekijk hier welke milieuvriendelijke voertuigen er bestaan, wat hun voor- en nadelen zijn en hoe u de beste keuze maakt.

Licht elektrisch voertuig

Een licht elektrisch voertuig is een fiets, bromfiets, motorfiets of een ander compact voertuig met elektrische ondersteuning of aandrijving. Ze zijn stil, wendbaar en uitstootvrij en nemen weinig ruimte in beslag. Het aanbod is ruim en omvat onder andere monowheels, segways, hoverboards, e-steps, e-bikes, speedpedelecs, e-bromfietsen, e-motorfietsen, e-driewielers en -vierwielers … Meer info over die voertuigen en het wettelijke kader vindt u op www.lichtelektrischevoertuigen.be(opent in nieuw venster).

Elektrische wagen op batterij

Deze wagen wordt voor 100% aangedreven door een elektrische motor en heeft geen uitstoot. U laadt de batterij op (met een stekker) via het elektriciteitsnet. De wagen wekt ook zelf elektriciteit op wanneer u vertraagt of afremt.

Bekijk alle elektrische wagens(opent in nieuw venster).

Wagen op brandstofcellen

Deze wagen gebruikt brandstofcellen als energiebron en heeft geen uitstoot. Zo’n cel zet de chemische energie van een brandstof (bv. waterstof) rechtstreeks om in elektrische energie. Voor zo’n wagen moet u dus waterstof tanken.

Ontdek meer over een waterstofauto.(opent in nieuw venster)

Plug-in hybride wagen

Deze wagen heeft een verbrandingsmotor én een elektrische motor. Zuiver elektrisch kunt u daarmee een afstand afleggen van 20 tot 50 km. Perfect om in de stad en op verbindingswegen 100% elektrisch te rijden. Als de elektriciteit op is of als er meer kracht nodig is dan de elektriciteit kan leveren, drijft de verbrandingsmotor de wielen mee aan.

Elektrische wagen met range extender

Ook een elektrische wagen met range extender heeft een verbrandingsmotor én een elektrische motor. De afstanden die u zuiver op basis van de batterij kunt afleggen zijn groter dan die van een plug-in hybride en gaan van 80 tot 150 km. De wielen worden altijd door de elektrische motor aangedreven en daarnaast wordt de verbrandingsmotor ingezet om de batterij bij te laden.

CNG-wagen

Deze wagen rijdt op aardgas of CNG (compressed natural gas) waarmee we ook onze huizen verwarmen. Meestal hebben CNG-wagens een ‘dual fuel tank’ om over te kunnen schakelen op een andere brandstof als de CNG-tank leeg is.

Bekijk alle wagens op aardgas(opent in nieuw venster).

Een milieuvriendelijk voertuig kiezen

Milieuvriendelijkheid

De globale milieu-impact van elektrische wagens is kleiner dan die van andere wagens, ook als de productie van de wagen en van de brandstof/elektriciteit worden meegeteld. Een elektrische wagen stoot veel minder CO2 en luchtverontreinigende stoffen uit dan een gewone wagen op benzine of diesel.

Lees meer over de milieu-impact van wagens.

Kosten

Een milieuvriendelijke wagen is in aankoop vaak duurder dan een klassieke wagen, maar goedkoper in gebruik (zo’n 5 euro per 100 km). Daarnaast geniet je van heel wat voordelen, zoals een vrijstelling voor de belasting op de inverkeerstelling en voor de jaarlijkse verkeersbelasting.

Lees meer over de kostprijs.