chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Gezond sporten

  Sporten maakt ons fitter, levert meer gezonde levensjaren op, en garandeert extra levenskwaliteit. Onder het motto ‘uw lichaam is uw beste materiaal, draag er zorg voor’ wil de Vlaamse overheid zoveel mogelijk mensen stimuleren om niet alleen regelmatig, maar vooral slim te sporten.

  De basis

  Sport slim en besteed aandacht aan letselpreventie, gezonde voeding en goed onderhouden sportmateriaal. En luister vooral naar uw eigen lichaam. De Vlaamse overheid reikt daarvoor heel wat informatie aan.

  • Op de website van Sport Vlaanderen vind u de basisprincipes van slim sporten. U vindt er onder meer:
   • technieken en trainingstips
   • info over gezond eten en drinken in combinatie met sporten 
   • tips om veilig te sporten
   • ...
  • Ook op Gezondsporten.be kunt u terecht voor informatie over gezond sporten. 
  • Via een zelftest komt u te weten wat uw individueel letselrisicoprofiel is en ontvangt u een individueel programma en advies om letsels in de toekomst zoveel mogelijk te vermijden.

  Sportmedisch onderzoek

  Als sporter of kandidaat-sporter kunt u laten onderzoeken of u (lichamelijk) geschikt bent om uw gekozen sport veilig, en met een minimaal risico op sportletsels te beoefenen. Zo'n sportmedisch onderzoek kan nuttig zijn voor wie pas begint met sporten, maar ook voor wie harder wil trainen of een nieuwe sport wil beginnen. 

  • Op www.sportkeuring.be kunt u via een online test (op basis van gekozen sport, leeftijd, persoonlijke en familiale voorgeschiedenis) nagaan of een sportmedisch onderzoek voor u noodzakelijk is. U vindt er ook info over de mogelijke onderzoeken die erin aan bod komen, en u ontdekt de namen en adressen van sportartsen en sportmedische adviescentra waar u terecht kan.
  • De resultaten van de onderzoeken komen anoniem in een databank om cijfers te verzamelen, trends te detecteren en het beleid inzake preventie van sportletsels te verfijnen. 
  • Het onderzoek is niet verplicht, tenzij uw sportfederatie dit vraagt. 
  • Een sportmedisch onderzoek wordt niet terugbetaald door het RIZIV, maar soms komt uw sportclub of -federatie, uw ziekteverzekeraar of ziekenfonds wel tussen. 

  Doping

  De strijd tegen doping wordt op vele niveaus gevoerd: het is een prioriteit binnen het Europese sportbeleid, en ook de Vlaamse overheid doet veel inspanningen om sport zuiver te houden.

  Meer informatie

  Contact

  Sport Vlaanderen

  Adres
  Sport Vlaanderen
  Arenbergstraat 5
  1000 Brussel
  België
  Telefoon
  02 209 45 11
  E-mail
  Website