chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Hulp bij opvoedingsvragen

  Opvoeden gaat niet altijd vanzelf. Vaak weet u als ouder zelf best hoe u moet reageren op het gedrag van uw kind, maar soms zijn er ook momenten van twijfel.

  Kinderen tot 3 jaar

  Ouders met kinderen tot 3 jaar kunnen met hun vragen over opvoeding terecht bij de diensten van Kind en Gezin. Kind en Gezin organiseert onder meer:

  • Spreekuur opvoedingsondersteuning
   Tijdens het spreekuur opvoedingsondersteuning kunt u uw opvoedingsvragen bespreken met een medewerker van Kind en Gezin.
  • Opvoedingswinkel of Huis van het Kind
   In sommige gemeenten is er een opvoedingswinkel of Huis van het Kind. Dit is een laagdrempelig samenwerkingsinitatief van verschillende partners uit de regio, waar u terecht kunt met opvoedingsvragen. Contactuur uw gemeente voor meer informatie.
  • Inloopteams
   De inloopteams van Kind en Gezin organiseren groepsbijeenkomsten voor kwetsbare ouders.

  Op kindengezin.be vindt u meer informatie rond opvoeden. U kunt ook bellen naar de Kind en Gezin-Lijn op het nummer 078 150 100 (elke werkdag tussen 8 en 20 u).

  Kinderen vanaf 3 jaar

  Ouders met oudere kinderen kunnen terecht bij:

  • Opvoedingslijn
   U kunt als vader, moeder, grootouder,... vertrouwelijk naar de opvoedingstelefoon bellen of via mail contact opnemen.
  • Opvoedingswinkel of Huis van het Kind
   In sommige gemeenten is er een opvoedingswinkel of Huis van het Kind. Dit is een laagdrempelig samenwerkingsinitatief van verschillende partners uit de regio, waar u terecht kunt met opvoedingsvragen. Contactuur uw gemeente voor meer informatie.
  • Inloopteams
   De inloopteams van Kind en Gezin organiseren groepsbijeenkomsten voor kwetsbare ouders.
  • Centra voor Leerlingenbegeleiding
   Ouders kunnen met allerlei vragen rond de opvoeding en ontwikkeling van hun kind terecht bij de Centra voor Leerlingenbegeleiding. De centra zijn gespecialiseerd in de opvoeding en ontwikkeling van uw kind op school.
  • Centra voor Algemeen Welzijnswerk
   De Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) staan open voor mensen met vragen en problemen. Iedereen mag rekenen op absolute discretie van de hulpverleners.

  Een interessante website is ten slotte Groeimee.be. Groeimee is een initatief van het Expertisecentrum Opvoedingsondersteuning (EXPOO). U vindt er onder meer:

  • opvoedinformatie in dossiers en filmpjes
  • veelgestelde vragen en antwoorden
  • contactgegevens van organisaties waar u terecht kunt voor opvoedvragen

  Publicaties

  Help, mijn puber doet raar! Positief omgaan met je puber die in de knoop zit

  Verandert je kind in een onherkenbaar wezen? Welkom in de club van ouders met pubers. De veranderingen in de pubertijd brengen bij je kind heel wat gevoelens teweeg. Schrik niet als zoon- of dochterlief vrij heftig reageert. Het is ook normaal dat je kind weleens lusteloos of depri is. Of juist boos en agressief. Ook al sluit je tiener zich van je af, toon interesse en bied steun als je merkt dat

  Eigenlijk is hij bijna ons broertje, he? Een nieuw samengesteld gezin worden

  Hou je van iemand met kinderen? Hoe reageren je kinderen op je vriend(in)? Gaat het allemaal wel lukken? Zal het klikken tussen jullie kinderen? Wat als jullie samen nog een baby krijgen? Samenleven in een nieuw samengesteld gezin is een uitdaging die veel energie en aanpassing vraagt, maar die alle gezinsleden vaak ook een pak kansen biedt.

  Ik laat de afwas even staan en speel monstertje. Positief opvoeden: een warme en ondersteunende relatie uitbouwen met je kind

  Opvoeden is geven en nemen. Hoe doe jij het? Dat hangt af van allerlei factoren: je gezinssituatie, de leeftijd en het karakter van je kind, de omgeving, en hoe je zelf bent opgevoed. Toch is er volgens specialisten een opvoedstijl die je kind meer kans geeft om zelfverzekerd en gelukkig op te groeien. Een positieve opvoeding geeft je kind warmte en stelt tegelijk regels en grenzen.

  Ik ben lekker stout. Hoe positief gedrag aanmoedigen: concrete tips over belonen en straffen voor ouders en opvoeders

  Kinderen helpen opgroeien is boeiend en meestal ook erg leuk. Toch is de weg van klein naar groot niet altijd makkelijk. Ieder kind doet wel eens iets wat je niet oké vindt. En ongetwijfeld doet zoon- of dochterlief ook veel waar je wél blij van wordt. Heb je soms toch het gevoel dat je geen vat hebt op je kind? Maak je je zorgen over zijn of haar gedrag? De tips in deze folder geven aan wat je

  Kinderen op het net. Folder over mediaopvoeding

  Wat spookt zoon of dochterlief uit achter de computer? En is het internet wel veilig? Je wilt je kind stimuleren en begeleiden, maar het ook beschermen tegen mogelijke gevaren. In de folder vind je tips om je kind op te voeden tot een kritische internetgebruiker.

  Veelgestelde vragen