chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchsmileystarthumbup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart zodra er een medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Depositobeschermingsregeling

  In België is uw spaargeld wettelijk beschermd door het Garantiefonds. Als uw bank failliet gaat, ziet het Garantiefonds, dat gefinancierd wordt door de Belgische financiële instellingen, erop toe dat u uw spaargeld terugkrijgt. Dat geldt voor:

  • uw bankdeposito's: zicht-, termijn- en spaarrekeningen en voor kasbons op naam
  • verzekeringen van tak 21: een spaarproduct op middellange of lange termijn in de vorm van een levensverzekeringscontract. 
  • aandelen die zijn uitgegeven door erkende coöperatieve vennootschappen.

  Bij Belgische banken is uw geld, op al uw zichtrekeningen, spaarrekeningen, termijnrekeningen en kasbons samen, gewaarborgd tot 100.000 euro per bank en per persoon (niet per rekening). Als u meer dan dat bedrag aan spaargeld hebt, kunt u dat het best over verschillende banken spreiden. 
  Als u bijvoorbeeld bij dezelfde bank zowel een spaar- als een zichtrekening hebt, dan zult u bij faillissement van uw bank maar één keer maximaal 100.000 euro ontvangen. Als de zicht- of spaarrekening op naam van twee personen staat (bv. u en uw partner), dan heeft elk van u beiden recht op een vergoeding van maximaal 100.000 euro.

  Kijk goed na of uw bank onder een garantieregeling valt. Bent u klant van een buitenlandse bank, dan geldt eventueel een buitenlandse garantieregeling. Kijk na welke regeling voor uw bank geldt.

  Tegoeden op rekening komen in aanmerking voor de bescherming ongeacht hun oorsprong of bestemming. Ook tegoeden die aangehouden worden in het kader van een zelfstandige beroepsactiviteit, zijn dus beschermd.

  Voor effecten (zoals aandelen en obligaties) geldt een maximale vergoeding van 20.000 euro. Daarvoor bestaan er andere beschermingsmaatregelen.

  Meer informatie

  Contact

  Garantiefonds voor financiële diensten

  Adres
  Garantiefonds voor financiële diensten
  Handelsstraat 96
  1040 Brussel
  België
  Telefoon
  02 574 78 40
  E-mail
  Website
  Openingsuren
  • ma - vr09:00 - 12:0014:00 - 16:00

  Ook op afspraak.