Gedaan met laden. U bevindt zich op: Op reis met een huisdier

Op reis met een huisdier

De wetgeving over het reizen met gezelschapsdieren is gebaseerd op de gezondheid van de dieren. De federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu is hiervoor bevoegd.

man met kat op straat
© Joris Casaer

De meeste huisdieren blijven liever thuis. Als u op reis gaat kunt u daarom overwegen om aan iemand te vragen om voor uw huisdieren te zorgen. Dat kan een familielid, vriend of buur zijn, maar ook een professionele oppas. Is dit geen optie voor u? Dan kunt u uw huisdier naar een pension brengen of mee op reis nemen.

Op de website huisdierinfo.be vindt u specifieke reistips(opent in nieuw venster) voor eigenaars van honden, katten en vissen.

Dierenpensions

Een dierenpension geeft, tegen vergoeding, tijdelijke opvang en verzorging aan uw huisdieren. Probeer om spulletjes van thuis uit mee te geven, zoals speelgoed of een dekentje. De dieren zullen dan sneller vertrouwd raken met de nieuwe omgeving.

    Huisdieren op het openbaar vervoer

    U kunt uw huisdieren meenemen op bus, tram, metro en trein. Elke vervoersmaatschappij heeft zijn eigen regels hierover.

    Reizen met huisdieren naar het buitenland

    De regels verschillen naargelang u reist naar een land binnen of buiten de Europese Unie. Om zeker te zijn dat u alle documenten hebt en uw dier de nodige vaccinaties heeft, gaat u het best eerst naar de dierenarts. Wilt u met uw huisdier de Europese Unie verlaten? Neem dan ook contact op met de ambassade van het land van bestemming.