Gedaan met laden. U bevindt zich op: Ganzen: gasten met lasten

Ganzen: gasten met lasten

Natuurliefhebbers kijken in de winter reikhalzend uit naar de terugkeer van ganzen. Maar veel landbouwers jagen de ganzen weg van hun land omdat ze vrezen dat die hun gewassen beschadigen. Daarom organiseerden Regionaal Landschap Meetjesland (RLM) en onderzoeksinstituut voor de landbouw Inagro voor landbouwers, jagers en natuurbeschermers uitstappen naar de gebieden waar de ganzen overwinteren.

Het doel

Bijna 90% van de kleine rietganzen strijkt neer in de Oostkustpolder om te overwinteren. Ook voor de kolgans zijn de Vlaamse polders de ideale plek om de winter door te brengen. Nodeloos te zeggen hoe belangrijk de polders voor ganzen zijn. Met de uitstappen wilden RLM en Inagro het verhaal van de gans objectief vertellen en een dialoog op gang brengen tussen de natuurbeschermers, jagers en landbouwers. Niet alleen over de overwinterende ganzen. Ook over zwanen, overzomerende ganzen, verwilderde tamme knobbelganzen en boerenganzen.

Het verloop

Tijdens de zomer- en winteruitstappen vertelden vertegenwoordigers van de 3 groepen over de problemen die de ganzen voor hun sector betekenen. Op een afsluitende ontmoetingsdag kregen de groepen meer uitleg over ganzen en werden de problemen besproken.

De geleerde les: ganzen herkennen helpt

RLM en Inagro ontwikkelden een ganzenbord en een ganzenvouwblad. Daarmee kunnen jagers, landbouwers en natuurliefhebbers ganzen herkennen, en weten ze welke ganzen beschermd zijn en welke ganzen mogen worden bejaagd en gevangengenomen.